Vyber region:
Vyhledávání:

Diskuzní fórum - Jak často chodíte na masáže tak, aby co nejvíce pomohly?



Dan - 21.4. 2006 16:39
Jak často chodíte na masáže, aby pomohly co nejvíce? Trápí mne bolesti hrudní páteře (klasické sezení u počítače) a zajímaly by mne doporučení, jak často masáže navštěvovat. Zatím jsem chodil pouze na klasické masáže, máte nějaké jiné doporučení? Díky za názory.



Pavel Kaplan - 9.5. 2006 15:24
Zdravím...Pokud se jedná o klasicky unavenou šíji ze sezení u počítače, je vhodné kombinovat masáž také s cvičením na oblast krční páteře (protahování a strečink. Jinak samotná masáž šíje je ideálním doplňkem třeba každý den a večerní masážní čtvrthodinka po vyčerpávajícím dni je naprostým balzámem nejen na tělo, ale také na duši. Přeji pěkný den.



Radka Bilhac - 6.9. 2006 03:39
Daporučila by Vám najít maséra ,který ovládá bańkování.Po každé masáži doporučuji 5min. jízdu bańkou, a nebo přikládáni baněk. S pzdravem R.B.



Honza Samiec - 13.10. 2006 13:06
Připojuji se k postřehu Pavla Kaplana, protože protahovací cviky jsou schopny ušetřit peníze za několikerou návštěva maséra. Bolesti v oblasti krční páteře mají původ především ve špatném postavení hlavy a ramen vůči páteři a hrudníku, a problém bolesti odkud vystřeluje většinou není jejím původcem, kde vzniká. Omezit se na masáž pouze této oblasti je proto neúčinné, nevyřeší totiž problém disbalance zkrácených a naproti tomu uvolněných svalů celé oblasti šíje dekoltu krku a spodiny lební, takže je opravdu třeba si zacvicit např. stečing, jak už uvedl ve svém příspěvku Pavel Kaplan. Doporučuji však neobelhávat první fázi stečingových cviků, kdy neprotahujeme ale tlačíme v protisměru do odporu ruky, čím se sval zatíná, vytváří se tak v něm teplo, které právě pak zužitkujete v druhé fázi protažení. Strečing bez původního zahřátí svalů může být podle mě především u krku nebezpečný. O protahovacích cvicích krční páteře se raději informujte popř. žádejte ukázku u svého maséra.
Pokud nemá někdo zkušenosti s masírováním, doporučuji nechat si partnerem promačkat alespoň pořádně plosky nohy vč. prstců, provedete tak ať chcete nebo ne reflexní masáž. Je to přímo balzám na celkové uvolnění těla. A vzhledem k intimitě této části těla, navíc taková masáž pomůže prohloubit parnerský vztah. Má-li někdo zkušenost s reflexními zonami na plosce nohy, tak ví že dokonce může navodit i smyslné vzrušení, kdy rázem na bolesti hlavy rázem zapomenete. Krk bych raději nechal na radu s odborníkem. Přeji hezký den



Eliška - 12.9. 2008 14:18
Já dělám masáže formou:když je člověk hodně zablokovaný doporučuji 2-3 masáže obden a pak klient sám pozná kdy by se měl zase objednat.
U každého je to individuální někomu stačí 1krát týdně někomu měsíčně.



roman - 10.1. 2009 17:39
stejně jako honza samiec bych doporučil cvičení, o tom není pochyb, protože masáže jsou jen jakousi pomyslnou kosmetickou náplastí. dobré před protažením jsou teplé obklady trapézů a šíje, a dále fyzický pohyb do života(plavání nebo tai-chi). v práci bych se koukl na správné sezení, umístění monitoru myši a klávesnice vůči tělu a na pozici zápěstí,lokte a hlavy při práci. je dobré každou hodinu udělat kratičkou rozcvičku namáhaných partií jako prevenci zatuhnutí. inu zkrátka je to jen a jen na vás... jak jinak že? :)



leona - 11.1. 2009 12:36
Dobrý den pane Dane, připojuji se ke všem názorům, které zde zazněly. Nejvíce klientů mám v oblasti tzv. sedavého zaměstnání :-), je potřeba se zaměřit na více faktorů : snažit se limitovat působení špatných zlozvyků ( umístění počítače, vhodná židle ... ), masáž nevyřeší tento problém, který se bude opakovanými návyky vracet. Je proto lepší masáž kombinovat cvičením, protahováním, prostě vykompenzovat sedavý způsob života. Co se týče masáže , tak lze zvolit více druhů , ze začátku doporučuji častěji , ale je to individuální dle stavu ( stačí i jednou týdně) a po uvolnění pokračovat třeba klidně i jednou měsíčně, ale při spolupráci klienta . Nejenom , že Vám to ušetří peníze, ale taky to vyřeší Váš problém se zablokovanou páteří. Každý masér, by Vám měl umět doporučit cvičení dané oblasti.



Nikola - 21.1. 2009 14:07
Dobrý den, mám problémy se zádama a také se živím masírováním. Já osobně doporučuji každý večer třeba při zprávách si zacvičit na 20 minut protahovací cviky. Uvidíte, že bolesti se postupem času zmenší. Masáž je jen příjemné doplnění. Ale tam bych při masáži doporučila masáž celých zad + šíji. Protože ohnisko bolesti může být někde jinde, než bolest, kterou cítíte v daném místě a pak pouze masáž šíje by nemusela být to pravé ořechové. A jak uvádí p. Leona, je třeba zbavit se svých zlozvyků.



Hanka - 15.3. 2009 10:55
Dobrý den!Tak si tu pročítám diskusi ohl.kombinace masáží+cviků.Někdo tu psal o strečinku.Tak jsem to dala do vyhledávače a našla tyhle super stránky: http://www.strecink.cz/, kde v levém menu "cviky-svalové skupiny" jsou názorné ukázky cviků s popiskem.



Iveta - 16.6. 2009 06:57
Ze svých zkušeností vím, že nejlepší masáž je ta, která neléčí pouze ono bolavé místo, ale zharmonizuje celý organizmus. Není nic lepšího, než když klient odchází zbaven bolesti a ještě se cítí, jakoby létal. Toho se dosáhne speciální relaxační hudbou a správným přístupem terapeuta.



Patrik - 19.6. 2009 23:54
Cvičení je , určitě dobrá věc , ale především musím vědět v jakém fyzickém stavu se pacient nebo klient nachází, vyloučit kontraindikace jestli klient trpí určitými bolestmi již déle , jestli byl pro dané problémy léčen ať už konzervativně nebo operačně. Podle toho bych se rozhodoval pro určitý program co s danným klientem provést a navrhnout mu další kroky. Pacient může mýt chronické onemocnění páteřě ,různé degenerativní problémy....apod. Jsou svaly s posturální činností z fázickou činností fixační....atd .Strčink velice dobrá věc obvzláště u posturálních svqlů, které je dobré v rámci prevence vytahovat a protahovat, na druhou stránku můžu, provádět zdravotní masáž u Musculus Quadriceps rectus femoris vastus tibialis a fibularis a po hnětacích hmatech provádět tepací což se většinou provádí ale zkracují se flexorové skupiny svalu. Zkrácený sval sice nebolí ale omezuje pohyby v kloubech ..... flexe abdukce extenze cirkumdukce.....apod. Výborné na cvičení je také aikido dokonalé na uvolňovaní ligament klobních pouzder a jejich pomocných zařízení šlach ,vůbec, nejlepší je snad plavání protože působí na celý skelet apohybový aparát symetricky a navíc klade nároky na kardiovaskulární systém zatěžují procvičují se dýchací svaly dochází k látkové výměně okysličeníí cránia , vazodilatační a vazokontrikčnáí ůčiny a ......atd. Takže dá se doporučit určitě spostu procedur ale musíme věděz, proč to jdeme dělat a zdali spíše neuškodíme.Znal jsem také kdysi jednu masérku která se snažila pomoci, klientce z bolestmi lumbální páteře abolestivost v oblastomu i sacrales cocstráles a díky tomu měla problémm z defekací , protože v bederní páteře jde podnět k defekaci,měla problém z vyprazdňováním a nakonec byla asi dva měsícě inkontinentní než se vše upravilo do normálu.Co se týče masáží,doporučoval bych nejvíce 2x v týdnu ale zase samozřejmě záleží o co se jedná , uvolňují se odpadové látky z organizmu kyselina mléčná močopudné látky , látky hystaminového charakteru adrenalin z ledvin, acetylcholin a další dysimilační látky. Protože dochází k dráždění receptorů které jsou i vkůži jako senzitivní příjímače dentritů podráždění mozek si tyto informace musí hezky,seřadit a srovnat a pak vydává povely výkonným orgánům , jako například svaly aby začaly zase pracovat tak jak mají ale i cevní nervový system ...atd. Každopádně ať už po cvičení nebo po masážích je důležité, hodně doplňovat tekutiny protože se urychluje detoxice celého organizmu , což působí léčebně stejně tak je důležitý alespoň 20 až 30 min klid nejlépe v teple dochází k vazodilataci anásledné ipenémii což má léčebný ůčinek.Co se týče krční páteře, těžko říci původ bolesti, když člověka nevidíme nevíme jaké problémy má jestli se léčí.Každopádně je určitě důležité uvolni scaleni platyzma a sternocleidomastideus , pak dále C 2a 3 a C7 uvolnění spasmů také velice důležité , ty si může každá nahmatat sám uvolnit trapezius suprascapularní svaly a paravertebrání až po Th12.



RENDA - 5.7. 2009 12:58
PATRIKU TYS HOTOVEJ SPISOVATEL PISES PEKNE ALE PULKU VECI JSEM VUBEC NEPOCHOPIL TREBA TOTO:Znal jsem také kdysi jednu masérku která se snažila pomoci, klientce z bolestmi lumbální páteře abolestivost v oblastomu i sacrales cocstráles a díky tomu měla problémm z defekací , protože v bederní páteře jde podnět k defekaci,měla problém z vyprazdňováním a nakonec byla asi dva měsícě inkontinentní než se vše upravilo do normálu......SCHAZI MI TU POINTA......RENDA



ivča - 5.7. 2009 21:14
V dnešní době mají lidé především problémy v této oblasti. Doporučuji uvolnění chiropraxí jednou za měsíc, jinak péči každodenním cvičením a uvolnění s relaxací. Také řešit psychiku - např. co sizrovna tak nakládám na záda...



Karina - 16.8. 2009 16:11
Mně u příspěvku Patrika více věcí nedává smysl. Až se, Patriku, naučíte správně česky, poté se pouštějte do latiny a chrlete rozumy v ní.



Iva - 14.9. 2009 10:46
Patriku, ve vašem příspěvku je hodně chaotických informací, chcete ohromovat vědomostmi? Naučte se také pravopis, spojujete dvě slova dohromady, nemá to hlavu ani patu. To co jste napsal se dá srazit na poloviční text, který by byl srozumitelnější.



machy - 7.11. 2009 23:19
Karino a Ivčo, Patrik má zřejmě kvalitní kurz, kde se anatomie vyučuje v latině, na tom není nic špatného, ba naopak. Nás taky ve středisku pro nevidomé v Praze učili vše latinsky, v tomto jazyce se člověk domluví na celém světě, myslím ve zdravotnictví. Já např. jsem proti tomu mít masérské osvědčení za symbolickou měsíční dobu, mě to připadá jako zezkomerčnění masáže. A teď k tématu- já doporučuju max. 8 masáží za měsíc, protože klasická masáž odvápňuje, pak bych na nějakou dobu přestal. Myslím si, že ideální počet masáží je asi tak 3- 4 za měsíc, samozřejmě podle finančních možností klienta. V případě bechtěreviků, klidně ob den, ale to si mohou dovolit snad jenom milionáři, ahojda



machy - 19.6. 2011 13:23
K Ivetě ze dne 16. 6. 09. Máš pravdu že by masáž měla být i odpočinek, ale nemělo by se toho dosáhnout jenom relaxační muzikou, ale i masáží. Takže masírovat tak aby masér odstranil bolest, ale aby se zároveň klient cítil skvěle. Jen tak vám znova přijde. protože přiznejme si to klienta potřebujeme abychom mohli masírovat. Já už jsem toto psal ve více příspěvků a budu to pořád opakovat. Masírovat tak aby se klient cítil skvěle, ale i ůčinně, to se musí skloubit, pak máte zajištěnou klientelu. Takže skloubit příjemno, ůůčinnost, atnmosféra, to je muzika, určité vůně, čistota prostředí. A jak často vlastně chodit na masáž, aby pomohla? To si musí klient vypozorovat sám, masér může jenom doporučit třeba sérii masáží. Ale nesmí mít klient dojem, že z něho masér jenom tahá peníze, takže stím doporučením opatrně.



Jan Samiec - 29.6. 2011 16:20
Zajímalo by mně proč tak hodně masáží za jeden měsíc. Kdosi zde psal, že osm, někdo že čtyři masáže za měsíc. Zřejmě na to jsou velmi rozdílné názory, proto taky jeden přidám do placu. Zajímalo kolik by taková masáž musela stát? Přijde mi, že celý problém není o tom jak často masáže provádět ku prospěchu klientů, ale tkví v tom, za kolik masáže provádět, aby se to masérovi vyplatilo a v důsledku toho pak takový názor zastávat. Přijde mi to jako manipulace s myšlením klientů, kteří neví co skutečně masáže obnášejí a tak se obracejí na tzv. odborníky, kteří jim potom takto lobysticky podsouvají nesmyslné informace.

Osobně se v oboru pohybuji od roku 1992 a vím, že takové množství masáží je zpravidla na rehabilitacích. Ale víme o čem masáže na reghabilitacích jsou. Příjde mi to jako vyhazování peněz z rozpočtu zdravotních pojišťoven.

Jakékoliv setkání pokud trvá méně než půl hodiny nic neřeší. Jen přivítání klienta, svlékání, oblékání a rozloučení s klientem trvá když budeme hodně spěchat minimálně 10 minut. Tzn. při půlhodinovém setkání trvá masáž 20 minut. A taková skutečně nic neřeší. Pání a paní masérky jste to vy kdo pomáháte vašim klientům. Vy a vaše individualita která je tím co k vám vaše klienty táhne, anebo by to tak mělo být, pakliže onou řídící myšlenkou není jen již zmiňovaný finanční efekt, pro který tolika masérů nechává vydělávat dalším příživníkům na naší práci - slevomatům. A tito, kteří přistupují na tato pravidla, se předhánějí, aby jejich masáže byli levnější než od těch ostatních.

Zač pak musí taková masáž stát?

Mám osobní zkušenost, že masáž stačí jednou za čtyři až šest týdnů. U komlikovaných případů jednou za týden až čtrnáct dní, dle výsledného stavu po masáži, který pak konzultuji s klientem, zda je téhož názoru anebo si myslí něco jiného. A tak často jen do té doby, dokud problém neodezní, což může u komlikovaných případů být po druhé až třetí masáži, čtvrtou už zpravidla plánuji až za čtyři týdny. Samozřejmě u běžných blokád lze kýženého výsledku dosáhnout už po první masáži. To je má zkušenost. Ovšem pokud se klient nechce rozhonout sám. V takových případech nechávám na něm, aby si sám počkal až mu jeho tělo samo řekne, že by zase potřebovalo masáž. V tomto případě do masážního diáře klientovi pouze napíšu datum poslední návštěvy, a pak když příjde znovu mám kontrolu, kdy byl naposledy. Odpočítám si kolik týdnů mezi jeho návštěvami bylo, a pak mu doporučím tenhle interval dodržovat.

Mimochodem si ještě myslím, že masáže nejsou všelékem, ale dokážou mnohé, pokud se dělají správně, ale i v tom případě by měl mít klient prostor k odeznění účinků masáže. To co je skutečně u masáží důležité je, to co následuje po masáži. Ten čas kdy si se svým zdravím musí klient poradit sám. My jsme jen ti kteří ukazují směr, to co klienta uzdravuje je jeho mylšení a když už si sám rady neví, tak by měl vědět alespoň na koho se obrátit. Nikdo z nás masérů ani doktorů nikoho neuzdraví pokud se o to nepřičiní sám klient.

Klient musí sám přmýšlet o svém zdraví a masáže užívat pouze jako prevenci, či garanční opravu svého organismu, popřípadě k přesměrování jeho nesprávných návyků, nikoliv jako prostředek k odstranění jeho potíží.



machy - 20.10. 2011 11:25
Vcelku souhlasím s názorem Jana, ale myslím si, že i 20 min. masáž může být platná, pokud se provádí pořádně, proč by neměla pomoci? Ale v praxi se tak krátká masáž asi neprovádí, alespoň o nikom nevím.



Jitka - 21.10. 2011 21:16
Jan > Myslím si, že není fér do celkové doby masáže počítat vítání, svlékání a rozloučení :-D Já počítám klientovi pouze čistý čas masáže a z tohoto důvodu si nesekám jednu masáž za druhou, ale dávám si pauzy 1/2 hod. 20minut masáž šíje v sedě na židli provádím pravidelně a je velmi oblíbená ;-)



machy - 9.12. 2011 16:57
O tom počtu masáží jsem asi psal já, myslel jsem to, že se může masírovat max. 8x za měsíc, pak samozřejmě pak udělat delší přestávku, protože moc častá masáž není prospěšná, hrozí vzniku osteoporézy. A tak jsem myslel cca 4 masáže za měsíc, ale je to individuální podle zdravotního stavu klienta a taky podle finančních možností klienta.



Lenka Babboni - 24.11. 2012 07:37
Zdravím ve spolek.
Masíruju tři roky, s dvouletou zkušeností ve státě New York. Tady v Čechách jsem si všimla,že největší poptávka je po masáži zad a šije. Každý klient, který ke mě příjde na tuto masáž (mám ji na 50 minut), trpí nějakým zásadním problémem....bolest krční páteře, brnění v rukou atd. Co všem doporučím, jsou tři masáže zad a šíje v kratších intervalech - buď po týdnu, nebo 14 dnech a termín čvrté masáže prodloužím o týden až se dostaneme na preventivní masáž jednou za měsíc, kdy lye přejít i na masáž celého těla (hodinová masáž, která zahrnuje záda, šíje,horní a dolní končetiny). Tento postup je osvědčený.



Jan Samiec - 9.12. 2012 00:21
Souhlasím. Mám podobnou zkušenost a masíruju už přes dvacet let.



Jan Samiec - 9.12. 2012 01:03
Pro Jitku. Samozřejmě není fér započítávat do ceny masáží čas svlékání oblékání a případných rozhovorů, pokud si nejsem jistý hodnotou své práce, a pokud nevím co je pro klienta neoddělitelnou součástí mé práce, která samozřejmě zahrnuje nejen čistou masáž. Nýbrž taky prostor, občertvení, vybavení masérny, čas který trávím se svým klientem, čas který věnuji studiu abych se mohl ještě lépe na své klienty připravit, studijní materiály apod apod.. Tohle všechno je o mé práci, za kterou mi přísluší adekvátní odměna, jejíž všechny aspekty se promítají do ceny za mou práci.

Ke mně jsou zvyklí klienti chodít tak, že jdou především za mnou a ví že masáž je součástí našeho setkání, které má jistý scénář setkání s klientem. Mnohdy ani k masírování nedojde, a přesto velmi rádi zaplatí za čas ztrávený se mnou, i bez toho že bychom masírovali.

Je to vážená o přístupu ke své práci a k hodnotě vlastního života. Účelem naší práce je vzdělávat naše klienty k péči o jejich zdraví, poučovat je, doporučovat jim, ukazovat jim i jiné možnosti než jen masírování, které je jen jednou z mnoha berliček, které bychom měli používat při komplexním řešení potíží svých klientů. Žel je trendem dnešní doby co jsme již psal několikrát. ˇ%Cas mého života vyplňují i ony pauzy před, mezi a po masáži.

Takže globalizovat to, co je a co není fér je o nevědomosti a neschopnosti maséra si říci o adekvátní odměnu za skutečný čas, který věnuje své práci, což není jen o masírování. Klienti u mně vědí, že nedělám masážní techniky ale masáže, své práci se věnuji více než dvacet let, takže už vm trošku víc co je a co není fér. Mám rodinu dvě děti, hypotéku na byt a hromadu nákladů na živobytí. Mám právo žít, že k životu potřebuji peníze, tudíž je musím vydělat poctivou prací která má hlavu a patu.

Samotná masáž je provedena jak nejpoctivěji jen dovedu, mnohdy se při ní dějí zázraky, diagnostika klientem uvedených potíží není jen samoúčelné natahování času, ale o účlené přípravě klienta na samotnou proceduru aby si uvědomoval do hloubky příčiny svých potíží. To se potom panečku masíruje, to potom je panečku účinek masáže.

Prostor a čas k odložení svršků, využité mého záchodu, vypolohování klienta apod. to jsou všechno záležzitosti, které jsou neoddělitelnou účelovou záležitostí, která má taktéž svá pravidla, tudíž neproítnout je do ceny masáže by byla do nebe volající hloupost.

Samozřejmě, že si taky dělám mezi klienty půlhodinovou rezervu, protože musím setkání ukončit i v sobě a taky se musím připravit na setkání další a tahle půlhodina už nikomu účtovaná není. Takže to fér vážená je. A ne že není.

Spíše naopk si myslím, že váš přístup není fér. Provádět 20 minutovou masáž šíje vsedě na židli je zbytečná ztráta času a programování mysli klientů na to jak masáž šíje vypadat má, ale ve skutečnosti nemá. Nezlobte se na mně, ale vsedě se tělo při tak velepříjemném masírování šije bortí, už vůbec nemluvě o postavení svalů při funkční poruše způsobené předsazenou bradou, či kulatými zády, šíjové svaly mají tendenci držet hlavu v nějaké poloze vůči zbytku těla, nikdy se pořádně neuvolní, V sedě neošetříte tak důležitou oblast spodiny lebeční, kde se tyto svaly upínají, stejně tak neuvolníte svaly dekoltu a hrudníku. A kde je uvolnění žeber. Taková masáž je k ničemu. A ten kdo alespoň trušku umí anatomii a chápe souvislosti, jak který sval plní svou funkci, a nejen sval, protže tu máme lymfatický, cévní, nervový, kloubní, reflexní systém, tak mu musí být jasné, že masáž šíje nebo dokonce zad v poloze v sedě vymyslel ... . žel tím, že je to běžnou praxí masírovat tímto způsobem, tak je tento způsob obecně uznávaný a nikomu ani nepřijde se nad tím pozastavit. Možná jen tomu, kdo už masíruje více než dvacet let.

Tohle není fér.



Regirad - 5.7. 2013 15:35
Zajímavá korespondence ze všech stran. Já se věnuji pedikúře, masážím a alternativní medicíně už téměř 30 let. Osobně mám pauzu mezi klienty půl až hodinovou. Potřebuji osobní zklidnění a naladění na dalšího klienta a čas na úklid. Sama doporučuji většinou měsíční interval, pokud jde o preventivní a udržovací masáže. Jde-li o akutní potíže, individuální je četnost i druh masáže. Během každé masáže s klientem spontánně energeticky pracuji (žádné reiki a jiné naučené techniky) a na konci masáže tělo "očišťuji a dobíjím". Podle mé zkušenosti je toto nejdůležitější. Během masáže se tělo uvolní a otevře (pokud je u klienta snaha o práci na sobě a karma to dovolí) a vstupující energie narovná vše, co je potřeba a smí proběhnout. Filozofický přístup maséra je podmínkou kvalitně odvedené práce, která by měla být více než jen technika, aby měla smysl. Práce s klientem musí být na všech úrovních, jinak se činnost maséra omezuje pouze na úroveň řemeslníka, což velmi omezí účinnost a smysl masáží. Psychosomatika je základem k pochopení a nápravě potíží. Od toho odvíjím své působení. Nasměrování klienta k větším až zásadním změnám jeho uvažování je výhra v loterii a motivování zákazníka k trvalé práci na sobě s chtěním k trvalé změně je žel vzácný a největší dar pro mne.



machy - 3.12. 2013 16:35
Reaguju na příspěvek Jana Samijce- Já nevím jak ostatní, ale já si nedovedu představit masírovat šíji vleže. Výhradně vsedě. Myslím si, že je to pro klienta nejlepší.



Petr Němec - 3.12. 2013 18:43
Machy, někdy to zkuste a uvidíte jak se to bude klintům líbit. Já šíji v sedě skoro vůbec nemasíruji, pouze v leže ( teda pacient u toho leží :-) ) Klient se oproti pozici v sedě podstatně více uvolní.



machy - 2.2. 2014 22:47
Nás učili, že se masáž šíje se má provádět v sedě, ve výjimečných případech v leže. Ale vím, že si to může masér dělat jak mu to nejlépe vyhovuje. Já jsem se to zkrátka naučil v sedě a proto se mi ta masáž dělá nejlépe v sedě. Je to zkrátka každýho maséra věc.



Mirka - 5.2. 2014 10:03
sportovní masáž se učí v sedě relaxačná masáž šíje zase v leže,já preferuji v leže,lépe se dostanu k bodům a vím že klientům pomáhá,v sedě masíruji šíji při indické masáži hlavy,nebo kombinuji oba druhy pokud to klient potřebuje.



Jan Samiec - 13.3. 2014 16:07
Pro machyho. To že si nedovedete představit masáž šíje vleže ještě neznamená, že masírování v sedě je pro klienta nejlepší. Dále píšete že jste se to naučil vsedě, tudíž se nejlépe dělá vám. Což však neznmená, že je to nejlepší pro klienta.

Je zde spousta přízpěvků p masáži vleže, ale pozor je ješttě velký rozdíl zda vleže na břiše nebo na zádech. Nejlepší je pro klienta masáž v poloze vleže na zádadech. Pouze takhle se uvolní všechny šíjové svaly. Kromě toho bývá zpravidla po hodinové masáži ucpaný klientův nos, a ten kdo ví, že první dva krční obratle souvisí s oční ušní nosní, tak pouze vleže na zádech se prsty dostanete do spodiny lebeční a k místům, kde lebka naléha na páteř. K čemu se ani vsedě ani vleže na briše prostě nedostanete, protože jsou šíjové svaly zatnuté. Vleže na zádech jsou uvolnněné. Stejně tak v diskusi o masáži hrdníku zazněly názory, že masírovat jen dekolt, protože se stydíme sahat na hrudník, je zbytečné, je tam jen malý podklíčkový sval. Žel ten kdo to ví, tak tenhle svalčeček se podstatně podílí na sklonu ramene dopředu, čemu pomáhá i zkrícení velkého a malého prsního svalu, ale tyhle dva jsou ještě o nečem jiném v tom sklonu pažní kosti vůči klíční.

Pouze vleže na zádech uvolníte úpon sternokleidomstoidea na dekoltu. Ale jde to i vleže na břiše to připouštím, roznodně nikoliv vsedě.

A co vám říkají blokády žeber a jejich podstatný podíl na potížích hrudní páteře? Pokud spolu s šíji při bolestech hrudní páteře neožetříte hrudník e úpony šíjových svalů na dekoltu stejně tak pod spodinou lebeční nepostihnete podstatu potíží prameníci z předsasené brady a uzavřených ramen. Brada zůstane předsazena a ramena zavřená, bolesti se objeví znovu krátce po té co odezní účinky hormonu štěstí vylučovaného organismem masírovanho během masáže.

Hezký den a spoustu inspirace do další práce vám přeje moje maličkost.



machy - 3.4. 2014 00:06
Já nepopírám, že klientova šíje je uvolněná v leže na zádech či břiše, ale když se masíruje v tzv. klekačce tak se domnívám, že šíjové svaly jsou uvolněny také. V masérském kurzu jsme masírovali šíji v klekačce, ale nemusí to tak být v praxi. V lázních jsme šíji masírovali na stolev sedě akorát jsme museli se stolem dolů. A všechno bylo ok.



machy - 19.5. 2014 00:35
Jak často chodit na masáž? Je to asi individuální, zkrátka tak často jak je to nutné.



Eva - 28.6. 2014 11:05
Dle mých zkušeností je nejlepší masáž každý týden, pokud jsou problémy, ta uvolní a přispěje ke zlepšení stavu.



machy - 3.7. 2014 18:20
To jo Evo, ale taky záleží na tom aby na to klient taky měl. Pro někoho je problém dát třeba 1000 kč měsíčně . Ale taky se přikláním k tomu dělat 3- 4 masáže měsíčně, když má někdo větší problémy.



Jan Samiec - 29.8. 2014 22:57
Při szení na klekačce se v žádném přpadě svaly šíje neuvolní. Podívejme se na to fyziologicky. Tělo je na klekačce mírně nahnuto vpřed, hlava váží od 5 do 8 kilo, což kdžy si představíme tak velkou takšku, kterou kdybychom meěli držet v ruce zvědnuté nad hlavou tak že by byla mírně nakloněna vpřed nebo v zad, tak po pár minutách zančemě cítit přetížení svalů, které tuto ruku drží v této poloze. Stejné je to s hlavou. Když klient leží na zádech má hlavu pohodlně položenou na stole, svaly, které drží hlavu ve vzpřímené poloze nejsou nezatnuté a tím pádem se citlivé ruce a především psrty maséra mohou dostat až k nejhlubším frgmentům šíje. A samozřejmě ucítit kde co není v pořádku a uvézt do pořádku.



machy - 30.8. 2014 17:35
Pane Samiec, ale přece když klient sedí v klekačce tak má hlavu opřenou v opěrce sdírou jako kdyby ležel na stole. Opřeny má i horní končetiny, hlavu a tak se domnívám, že má šíji uvolněnou.



Petr Němec - 30.8. 2014 21:07
No nevím, také občas používám klekačku, ale šije se opravdu neuvolní tak, jako v leže.



machy - 31.8. 2014 17:49
Pane Němec, na tom co říkáte tak bude něco pravdy. Když o tom tak přemýšlím, ta kskutečně když klient leží na břiše tak je úplně uvolněný. Na klekačce už méně, ale mě se ta šíje v klekačce masíruje lépe nebo jen tak v sedě na stole.



Romana - 1.9. 2014 21:53
Masíruji taky jen vleže. Když jsem kurz dělala a zkoušela si masáže na příteli, tak mi tvrdil, že ta masáž šíje vsedě je absolutně k ničemu, pořád musí vyvíjet sílu, aby "držel rovně"...
Zákazníci nic neříkají - ani se neptám, jen říkám, když příjdou poprvé, že masáž šíje dělám vleže, aby se uvolnili.



machy - 5.9. 2014 18:12
romano, já když masíruju šíji na stole, tak si při masírování zároveň klienta přidržuju, tak že on nemusí klást vůči masáži odpor.



Jan Samiec - 1.10. 2014 11:48
Machy tak si zkuste někdy klienta položit na záda. Sáhnout mu na paže, na šíji na dekolt a potom si ho posaĎte do klekačky, nechte ho ať si opře ruce i čelo a pak porovnejte stav uvolnění stejných partií.



machy - 8.10. 2014 19:40
Pane Samiec- já jsem se učil při masážišíje masírovat vzpřimovače trupu a páteře cca od Th 4 a výš, m. trapezius, m. subclavius, svaly kolem lopatky kdybych si klienta nechal položit na záda tak bych mu nemohl namasírovat všechny zmíněné svaly, lektor nám doslova řekl, že masáž šíje se provádí v sedě, ve výjimečných případech kdy klient má problémy se seděním tak potom vleže. Je to dlouholetý masér s praxí i jako fyzioterapeut a škola má statut na vysoké profesionální úrovni.



machy - 8.10. 2014 19:46
....masáž vleže samozřejmě na břiše.



Romča Sm. - 5.11. 2014 10:18
machy: Masáž šíje v sedě určitě není špatně a většinou se tak v rekvalifikačních kurzech pro sportovní masáž učí. Není to ale jediný způsob a musím říct, že většina klientů si masáž šíje v leže na zádech pochvaluje, s tím, že se s tím setkávají poprvé. Samozřejmě svaly, na které se v leže na zádech nedostanu se masírují předtím v leže na břiše při masáži zad. Nejlepší je oba způsoby si vyzkoušet na sobě (třeba od někoho známého), člověk si tak zažije rozdíl i z pozice masírovaného. Já používám oba způsoby dle potřeby.



machy - 8.11. 2014 21:49
Ano Romčo, jsou možné oba způsoby, ale co když si klient přeje masírovat jenom šíji? Tak abych obsáhl namasírovat všechnysvaly co se mají masírovat při šíji tka musí na záda nebo vsedě. Já jsem se to učil v sedě.



machy - 8.11. 2014 21:52
Pardón, na břicho.





Nový příspěvek:

Vaše jméno: 
Text: 
Ochrana proti spamu. Kolik je čtyřikrát čtyři?

 

 

Hlavní město Praha Středočeský kraj Zlínský kraj Moravskoslezský kraj Olomoucký kraj Jihomoravský kraj Pardubický kraj Kraj Vysočina Královéhradecký kraj Jihočeský kraj Liberecký kraj Ústecký kraj Plzeňský kraj Karlovarský kraj