Vyber region:
Vyhledávání:

Diskuzní fórum - chemoterapie



Hanka - 30.5. 2010 21:57
Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat zda máte někdo zkušenosti s masážemi a dalšími technikami po chemoterapii (známý prodělal rakovinu střeva)? Co byste mi doporučily? díky za veškeré podněty.



Petr Němec - 31.5. 2010 07:07
Ahoj Hanko, nepíšeš jak dlouho je pán po chemoterapii. V případě že má bolesti zad nebo šíje, tak doporučuji jemné uvolnění. Žádné celkové masáže, lávové kameny nebo něco takového. Doporučuji reflexní terapii a pro klid ať masáže pán konzultuje se svým lékařem.



Pánková - 1.6. 2010 09:33
Hanko, panovi k reflexni terapii doporucuji energeticke osetreni, napr. Reiki, dale autopatii a EFT. V kombinaci techto metod jsou zname vyborne vysledky i pri zavaznych onemocnenich. Zdravim a preji pekny den.



Čiko - 1.11. 2010 00:45
Nevíte, jak je to obecně s masážemi při rakovině? Ptám se koho můžu a názory se tak rozcházejí, že jsem z toho jelen...



Petr Němec - 1.11. 2010 07:58
Hezký den Čiko, oficiálně je to kontraindikace. Z vlastní zkušenosti (v rodině) jsem masíroval. Každopádně určitě ne při chemoterapii. U klienta bych si to ale asi netroufl. Také určitě záleží o jaké konkrétní onemocnění se jedná a v jakém je stádiu. V neposlední řadě neuškodí konzultace s ošetřujícím lékařem. Petr



Karbed - 1.11. 2010 21:26
Ahoj Maséři.
Dovolím si připojit rovněž svůj názor k tématu rakoviny a masáže. Jednoznačně souhlasím s tím, že rakovina je kontraindikace, takže by vlastně mělo být vše jasné, ale je tu to malé ALE. Jelikož už jsem něco zažil narazil jsem i na názor takový, že v rámci regenarace masáž poslouží, jako výborný doplněk mezi jednotlivými etapami léčby rakoviny. Masáž dopomůže k rychlejšímu zotavení organizmu před dalším cyklem léčby, ale musí se dobře zvažovat jednotlivé případy a doporučení onkologa je nezbytné. Tento názor mám od starého a zkušeného odborníka v této problematice kovaného, jenž za svou letitou praxi mnohokráte tento úkol řešil a vyřešil. Na druhou stranu dodal, že , jako byl jeho názor na masáž kladný a pokud to šlo, tak tuto doporučil, tak názory opačné rovněž se oběvily. Z tohoto je patrno, že opět jednoznačná definice neexistuje a musí se posuzovat jednotlivé případy. Jisté, je to, že takto složitou problematikou by se měli zabývat opravdu zkušení a dobře školení terapeuti. Samozhřejmostí je účast onkologa, což je vlastně logické. Každopádně velice složité téma a troufám si odhadnout, že bez tutové odpovědi. Osobně v těchto případech postupuji nanejvýše opatrně a bez ošetřujícího lékaře nepraktikuji nic. Zdravím a přeju úspěšnou praxi.



Božena Straková - 2.11. 2010 10:21
Vždy je nutno konzultovat možnost jakékoliv masáže u onkologicky léčeného pacienta s jeho ošetřujícím onkologem!!Každý pacient snáší léčbu chemoterapie jinak, má rozdílné imunitní dispozice a tím i reakce, také je rozdílnost v léčbě dle druhu nádorů čemuž odpovídá i následná reakce organismu pacienta. Většina pacientů je chemoterapií velice oslabena. Vždy bych to řešila s jeho onkologem.



Martina - 29.11. 2010 21:14
dobrý den, zajímaly by mě důvody kontraindikace u rakoviny, protože nás učili, že jednou diagnostikovaná rakovina je už kontraindikace navždy z důvodu intenzivní stimulaci tkání a uvolňování, nemoci dále do těla. Chtěla bych vědět, co učili vás. Díky.



machy - 26.12. 2010 13:02
Já si myslím že při onkologickém onemocnění se nemá provádět žádná masáž. Napadá mě důvod ten, že takový člověk má oslabený imunitní systém a případná masáž by mu mohla uškodit. Nás učili, že prostě onkologická onemocnění je kontraindikace masáže.



Lucka - 30.12. 2010 10:01
Jedná se hlavně o rozsev rakovinných buněk dále do těla, především lymfatickou cestou. Já osobně onkologické pacienty nemasíruju, po jejich vyléčení bych se řídila onkologem, který musí zvážit, zda ještě nějaké riziko je, nebo již zmizelo.



machy - 13.2. 2011 16:38
Lucka naprosto vystihla můj názor.



Olča - 12.5. 2011 14:57
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jaký máte názor na medovou detoxikační masáž 3/4 roku po chemoterapii.Paní se cítí pořád unavená a bolí jí záda, hlavně šíje a také hlava.Celkově mám z ní pocit, že by jí tato masáž udělala dobře.Zatím jsem jí jen doporučila čistící čaje po chemoter.a hodně pít.



Pavel - 29.6. 2011 23:49
Při chemoterapii bych doporučil pouze reflexní masáže - harmonizovat energetický systém, činnost orgánů a produkce chemických látek v organismu vádět do rovnovážného stavu. Stimulace reflexních zón povzbuzuje činnost organismu, posiluje přírodní procesy samouzdravování a hojení. Především reflexní masáž obličeje, která zároveň posiluje imunitní systém. Ale je to na každém z Vás, ale dle mojí zkušenosti lidé při takové těžké životní zkoušce hledají i alternativy.



Kamila - 11.10. 2011 23:00
Ptala jsem se zkušené fyzioterapeutky, která mě učila na několika kurzech a říkala, že i několik let! po chemoterapii by na člověka bez papíru od lékaře nesáhla. Důvod k otázce byl, že jsem jen známé po chemu uvolňovala trapéz a měla takové návaly, že jsme to opravdu dělaly zlehoučka a krátce. Medovku bych si na takhle nemocného netroufla uplatnit, bůhví, co to s ním udělá.
Takže moje zlaté pravidlo- ať si na sebe vezme zodpovědnost lékař a pošle mi na lístku, zda mohu a co.



Romana - 25.7. 2012 20:38
Mezi chemoterapiemi bych doporučovala tibetský klenot Cordyceps nebo-li housenice čínská. 3x denně 4 tablety, mezi chemoterapiemi 2-3 zvýšit dávkování. R.



Eva - 30.7. 2012 12:12
Také jsem řešila onkologického pacienta a masáž. Objednala se paní která byla rok po ozařování (rakovina prsu, prso zachované,vybrané uzliny) a chtěla vyzkoušet baňky, med, lávovky a klasiku. Odeslala jsem ji ke svému lékaři aby se poptala co může a nemůže. Výsledek byl takový že krom baněk může všechny masáže ale v sedě, jelikož si nemůže lehnout na to prso.



Michaela - 19.11. 2013 10:57
Dobrý den, vracím se k tématu rakovina prsu. Mám klientku která je zhruba 8 let po léčbě rakoviny prsu(vybrané uzliny). Říkala mě, že po skončení léčby byla v lázních a tam na masáže chodila(doktor jí je napsal). Ke mě začala chodit na sloupkovou korekční terapii, protože má problém s SI skloubením a ploténkami. Také jsem chtěla znát názor lékaře a klientka mi řekla, že jí doktor napsal rehabilitace, ale jí nepomohly, ale sloupkovka ano. Navíc tím že leží na balonkách tak mi říká, že nemá problém s prsem. Nechodí pravidelně, pouze tehdy, když jí záda začnou zlobit. A tak se ptám: co tito pacienti, pokud je pro ně masáž kontraindikace a mají problémy se zády, to mají trpět? Pročítala jsem si předchozí příspěvky a narazila jsem tam na reflexní masáže. Nedávno jsem si dělala kurz reflexky plosky nohou. Ještě jsem si to všechno nesrovnala v hlavě (reflexka a vyléčená rakovina), ale pokud klient chodí cvičit, věnuje se různým sportovním aktivitám, to nevadí? Vždyť masáž je mimo jiné také o práci svalů.



Petr Němec - 19.11. 2013 13:38
Dobrý den Michaelo, hezky napsaný příspěvek. Téma ale je masáže při a po chemoterapii a tam je to o něčem jiném než po skončení léčby. Domnívám se, že v tomto období by se měly provádět jakékoliv terapie pouze po konzultaci s ošetřujícím lékařem pacienta. Za sebe musím říci že reflexka nebo akupunktura v průběhu léčby je super. Opakuji ale, vždy po dohodě s lékařem !! Hezké dny Petr



Michaela - 20.11. 2013 08:12
Dobrý den Petře,děkuji za odpověď. Chtěla jsem slyšet názor od zkušenějších kolegů na masáže už vyléčených klientů. Myslím si, že je to i hodně o psychice a jak k tomu klient přistupuje. Ale i tak takového klienta ošetřuji trochu jemněji.



Petr Němec - 20.11. 2013 11:25
Zdravím Míšo, máte rozhodně pravdu že je to převážně o psychice a o přistupu jak klienta tak terapeuta. Přeju hodně spokojených klientů. Petr



Adriana - 28.11. 2013 22:10
Dobry den. Ja by som sa zase chcela opytat,ze ako je to s kozmetickou masazou tvare a celkovo osetrenim pleti v kozmetike u onkologickej pacientky. Myslite si,ze by mohla mat takuto starostlivost? Alebo je tam tiez kontraindikacia. Dakujem za radu.



machy - 4.12. 2013 16:24
Já bych to nekomplikoval, nás učili, že když si masér neví rady jestli masírovat či ne vždy se poradit s ošetřujícím lékařem. V tomto případě s ošetřujícím onkologem.



machy - 22.1. 2014 19:26
Všiml jsem si, že hodně přispěvovatelů se odvolávají na různé zkušené maséry či fyzioterapeuty. Prosím vás anizkušení masér či fyzioterapeuti nejsoukompetentní k rozhodování o to zda masírovat onkologicky nemocného člověka. Vždy se poradit s onkologem.



Zuzana - 25.3. 2014 23:12
Dobrý deň,chcela by som sa poradiť.Známy má mnohopočetný myelóm najmä na chrbtici.To mu vraj tlačí miechu a od chemoterapie mu tŕpnu a mravčia nohy.Chcela som Váš názor,či by som mu len jemne mohla pomasírovať chodidlá a lýtka.



Petr Němec - 26.3. 2014 06:49
Dobrý den Zuzano, nepíšete v jak pokročilé fázi onemocněni je a popravdě to sem na fórum ani nepatří, nejsme lékaři. Já osobně bych u onemocnění Kahlerovou nemoci masíroval pouze po konzultaci s ošetřujícím lékařem klienta.



Petr Zach - 19.6. 2016 23:30
rád bych se k tomu také vyjádřil. Mám certifikaci pro práci s onkologickými pacienty v USA, a masáž není kontraindikace při léčbě i po ní, jen musíte znát přesně stav vašeho klienta komunikovat úzce s ošetřujícím lékařem a připravit tahy přesně podle typu problemu, dodržovat kvadranty lymfatického systému a správně je uzavírat a využívat technik healing touch a light lotioning. Není masáž jako masáž



Jana S. - 31.10. 2016 12:18
taky bych se tedy přidala, jsem dva měsíce po operaci rakoviny prsu - vzali pouze nádor. Pokračuji v hormonální léčbě, ozařování se odložilo. Hodně sportuji díky tomu, že se cítím stále velmi dobře, tak bych potřebovala masáže hlavně nohou po cyklovýjezdech, jak jsem byla dříve zvyklá. Jaký je Váš názor?



Marie K - 27.2. 2017 00:00
Po operaci nádoru v třísle přerušené lymf uzliny Vznikla sloní noha Je možno provádět masáže a jaké Děkuji



Dagmar - 11.8. 2017 21:31
Dobrý den, se zájmem jsem si přečetla zdejší příspěvky a docela bych byla vděčná za radu (i když se obávám, že by mi tu asi každý odpověděl, že si mám nechat zajít na masáž chuť :-) Jsem rok a půl po onkologické operaci, teď chodím na chemo. Cítím se dobře, snažím se co nejčastěji chodit (tak 15 - 20 km za týden), abych měla kondici. Ale ozývá se krční páteř. Tak ráda bych si dopřála masáž krční páteře a tak jsem se dnes onkologičky zeptala, jestli to fakt nejde. Ona mi řekla, že tahle masáž by mi neměla uškodit, spíš pomoct. Takže jsem začala hledat na internetu informace - nerada bych šla k nějakému začátečníkovi, který nemá žádné zkušenosti. Jsem si vědoma toho, že to může být i rizikové, ale na druhé straně ta ztuhlost a bolet v šíji je nepříjemná. Myslíte, že reflexní masáž by byla vhodná?



Jitka - 13.9. 2018 11:10
2 roky po chemošce operace střev mám neustálé jakoby brnění necitlivost horních i dolních končetin. Dá se to nějak zmírnit děkuji



ZUZKA - 23.2. 2020 16:26
Ahoj nás ve škole učili neprovádět masáže půl roku po chemoterapii.(lékařská fakulta Hradec) . Jak k ustálení stavu pacienta tak ochraně terapeuta. Nemluvim o lymfacických masážích- to je individuální na konzultaci s onkologem.



ZUZKA - 23.2. 2020 16:31
Jitko mohlo dojít k poškození nervů po chemoterapii. Tzv neuropatie. Stav se může stále zlepšit záleží jak moc byly nervy, poškozeny. Doporučuji končetiny dráždit různými materiály, hlazením, strídáním teplé a studené vody..





Nový příspěvek:

Vaše jméno: 
Text: 
Ochrana proti spamu. Kolik je čtyřikrát čtyři?

 

 

Hlavní město Praha Středočeský kraj Zlínský kraj Moravskoslezský kraj Olomoucký kraj Jihomoravský kraj Pardubický kraj Kraj Vysočina Královéhradecký kraj Jihočeský kraj Liberecký kraj Ústecký kraj Plzeňský kraj Karlovarský kraj