Vyber region:
Vyhledávání:

Diskuzní fórum - Klasická masáž a cukrovka



Janka - 10.10. 2010 14:19
Klasická masáž a cukrovka



Janka - 10.10. 2010 14:24
Dobrý den,
přemýšlím o tom, že bych si udělala rekvalifikační masérský kurz a jedním z důvodů, proč jsem se pro to rozhodla je, že přítel má sedavé zaměstnání a bolí jej z toho záda a myslím, že masáž by mu na to mohla pomoci (a navíc se o masáže zajímám a ráda bych uměla masírovat). Přítel má ale také cukrovku a tak bych se ráda zeptala, zda to není kontraindikace pro klasickou masáž? Někde jsem se dočetla, že při cukrovce by neměla být devadesáti minutová masáž. Ale nevím z jakého důvodu? Tak bych se ráda zeptala, jak je to s masáží a cukrovkou?
Předem už moc děkuji za odpovědi...



Karbed - 11.10. 2010 09:00
Dobrý den Janko.
Zdali mohu, tak se k otázce diabetu vyjádřím. To, že váš přítel je diabetik není důvod, aby nemohl podstoupit masáž. Myslím, že jeli v dobře kompenzován a nemáli jiné diabetické komplikace, tak je masáž možno podstupovat bez obav. Máli pumpu je tuto možno sejmout, ale to určitě sám bravůrně ovládá. Trochu na pozoru musí být před hypoglykémií, ale to má určitě rovněž zvládnuto a ošetřeno cukrem, který nosí neustále při sobě. Mám velmi mnoho zkušeností s touto problematikou a myslím, že není čeho se bát. Prostě záleží na domluvě a lidskému přístupu ze strany maséra, stejně jako v jiných případech. Lidičky, jenž mají tu výhodu, že netrpí těmito civilizačními obtížemi sice mají život lehčí, ale ani ostatní nejsou nějak ochuzeni o tyto požitky mezi, které patří masáže. Jde opravdu o lidský přístup a o to, aby poskytovatel byl odborník dobře školený. Proto není nic lehčího než si na první masáž zajít k odborníkovi, který je zdravotně vzdělaný ať už je to státní či soukromí sektor. Hezký den a držím v masérské dráze palce.



Janka - 11.10. 2010 09:42
Děkuji moc za odpověď. Tak to jsem moc ráda, že cukrovka není překážkou pro masáž.
Přeji krásné dny.



Karbed - 13.10. 2010 07:44
Ahoj Janko.
Ještě malinkou poznámku k indikaci diabetu. Napadlo mě, že aby jsi měla úplnou jistotu, tak se mrkni na stránky IKEMu, kde najdeš oddělení diabetologie. Zde se na požadovanou otázku zeptej nějakého lékaře a určitě obdržíš požadované informace a budeš mít naprostou jistotu, neboť vhodnější odborníky nenajdeš. Tak pěkný den a drž se budoucí kolegyňko.



machy - 17.10. 2010 19:27
I já se připojuju k příspěvku, když jsem absolvoval masérský kurz, byl mezi náma kolega, který má cukrovku a nikdo nám neřekl, že bychom ho neměli masírovat. Než jsme mohli vykonávat kurzovní praxi, masírovali jsme se navzájem a to několikrát denně. Takže já bych neměl obavy jestli masírovat cukráře nebo ne. Ano měl by se brát v úvahu momentální zdravotní stav takového člověka, ale když se cítí fit, tak proč ne.



Jarek - 18.10. 2010 09:06
Jsem diabetik prvního typu, závislý na dávkách inzulínu, jsem zároveň masér a masíruji i lidi s diabetem,pokud nejsou u klienta žádné komplikace,tak není problém masírovat člověka s diabetem,sám se nechám masírovat a žádné potíže doposud nemám s masážemi,naopak některé masáže jsou velmi vhodné i pro diabetiky,přeji hodně štěstí,zdraví a spokojené klienty.



Laďka - 7.2. 2011 15:25
Ráda bych k diskuzi dodala, že diabetes je kontraindikací celkové masáže, podobně jako např. problémy s krevním tlakem atd. - tzn. klient může podstupovat masáže, ale nikdy ne celkovou v jednom kuse - tj. masírovat od hlavy k patě najednou. Masáž jako taková je zátěž pro tělo, podobně jako sport, i když pasivní formou, hrozí hypoglykémie. Lze pozvat klienta na více etap. jednou udělat záda, jindy nohy apod., pokud si přeje vše. Absolvovala jsme nedávno rekvalifikační kurz zakončený zkouškou a diabetes je známou kontraindikací celkové masáže - nechápu tedy příspěvek výše a o kvalitě školy, kde se o cukrovce nezmíní, bych dost pochybovala..



machy - 18.6. 2011 14:01
Laďko, nám to nějak neříkali, zřejmě diabetes nebude zas tak velká kontraindikace. To ještě neznamená, že jsem absolvoval kurz v pochybné škole. Já se pozastavuju nad tím, že ti zřejmě není znám pojem noha a dolní končetina. Zřejmě vám ve škole neříkali, asi ti to budu muset vysvětlit. Noha začíná od zánartí po články prstů a dolní končetina od pánve po články prstů. Měj se hezky a přeju hodně spokojených klientů.



Radka - 19.8. 2011 08:53
Ono také asi záleží na typu diabetu, na celkové kondici klienta a také nemá-li komplikace spojené s diabetem. Jsem masérka a jsem i zdravotní sestra, diabetiky jsem masírovala mnohokrát, ale nikdy bych si netroufla na celkovou masáž, tak jako je potřeba velké opatrnosti u nohou, kde bývá velice často tzv. papírová kůže a pokročilé trofické změny. V každém případě si myslím, že u některých diabetiků může být masáž kontraidikovaná a je vždy lepší k ní přistoupit až po konzultaci s lékařem ( doporučit klientovi poradit se s lékařem)



Pro machyho - 21.1. 2014 02:47
samzrejme ze Ladka ma pravdu - diabetes je kontraindikace celkove masaze tecka.



machy - 2.2. 2014 21:35
Pro Radku ze dne 19. 8. kde píše pozor na masáž u diabetika dolní končetině a odvolává se na atrofii. Atrofie je indikace jako brno pro klasickou masáž. Tato masáž je přímo žádoucí a klíčová pro člověka s atrofií.





Nový příspěvek:

Vaše jméno: 
Text: 
Ochrana proti spamu. Kolik je čtyřikrát čtyři?

 

 

Hlavní město Praha Středočeský kraj Zlínský kraj Moravskoslezský kraj Olomoucký kraj Jihomoravský kraj Pardubický kraj Kraj Vysočina Královéhradecký kraj Jihočeský kraj Liberecký kraj Ústecký kraj Plzeňský kraj Karlovarský kraj