Vyber region:
Vyhledávání:

Diskuzní fórum - Slevomaty a slevy masáží



Jan Samiec - 30.6. 2011 08:25
Dobrý den

Přečetl jsem si pozorně obchodní podmínky jednoho ze slevomatů na internetu a zajímalo by mně jak vzniká vztah Poskytovatel služeb versus Provozovatel Slevomatu. Stále mi nějak uniká pointa. Provozovatel zvřejní na svém slevovém portálu slevněnou nabídku služeb poskytovatele, zákazník, kterému se sleva líbí si koupí poukázku na slevu a pošle provozovateli slevomatu peníze. Poskytovatel služeb na přání zákazníka provede zákazníkovi službu a přijme od něj poukaz. Nikde jsem se nedočetl ale to, co poskytovatel s tímto slevovým poukazem udělá dál.

Předpokládám, že ho nějakým v obchodních podmínkách nespecifikovaným způsobem vyinkasuje od provozovatele slevomatu. Zajímá mne jakým, kdy obdrží poskytovatel od provozovatele peníze za poskytnutou službu a co za to bude chtít poskytovatel slevomatu od poskytovatele služeb. Předpokládám že si provozovatel vezme jistou provizi za zprostředkování slevněné služby od poskytovatele, ale mým zdáním je, že to bude ještě jinak..

Předpokládám-li správně, že uzavření smlouvy poskytovatele služeb a provozovatele slevomatu je zdarma, v případě podnikání spojeného s provozování slevomatů jde pouze o to vyzískat od konečných zákazníků peníze, které pak lze do vypršení lhůty platnosti velevýhodně protočit, podobně jako to dělají banky. Je to tak, nebo se mýlím?

Promiňte ale trošinku mi to přijde jako likvidace drobných živnostníků, kteří už díky slevomatům nemají šanci prodat své služby za plnou cenu. Dělám-li masáže za 500 Kč za hodinu plus 100 Kč za každých 10 minut dokončené práce, k tomu abych pokryl veškeré své životní a pracovní náklady musím každý měsíc dát dohromady minimálně 40.000Kč což předpokládá minimálně 80 fyzických pracovních hodin masírování. Každý ví (sáhne-li si do svědomí, kolik skutečné práce za měsíc odvede) o čem to je. Ovšem dalších zhruba 120 hodin je práce, za kterou mi nikdo nic nedá, ale spočívá v tom, že se vzdělávám, kupuji knížky, chodím na kurzy a přednášky, zpracovávám si účetnictví, pracuji na aktualizací textů na webových stránkách apod., což samozřejmě stojí čas a peníze, které se musí promítnout do ceny masáží. Pakliže poskytnu slevu, budu muset víc pracovat, abych chybějící schodek pokryl, že? Ovšem zřejmě budu muset ubrat z mimomasírovacích aktivit, které zvyšují mou kvalifikaci a kvalitu poskytovaných služeb, trošku mně zřejmě začne má práce přestávat bavit, protože ji přestanu stíhat, práce kvapná začne být málo platná a všichni víme, jaké to je když děláme práci která nás nebaví či neuspokojuje.

Od počátků své soukromé masérské praxe si zakládám na tom, že mé služby nebudou založeny na tom kolik stojí peněz, ale na kvalitě práce, za níž mi přísluší adekvátní odměna. Tuším, že modní trend slevomatů trvá nějakého půlroku ( co vím, kdy mi začly přicházet nevyžádané obchodní nabídky slevomatů o možnosti se registrovat na jejich portálech. Nikdy jsem téhle nabídky nevyužil, neb jsem zásadový člověk a věřím, že pro ty kdo požadují kvalitu není cena rozhodující. Díky tomuto postoji se úspěšně živím od roku 2006, nemám problém říci si za práci zmiňované peníze, ale žel ubývá těch kteří by mi je chtěli za mou práci dát. Žel mám pocit, že už i těm, kteří podobně jako já nabízejí kvalitu nikoliv kvantitu za málo peněz, nezbylo nic jiného než jit do slev a podhodnocení své práce.

Chci vědět, proč to dělají, sdělte mi prosím výhodnost takové spolupráce pro poskytovatele služeb s provozovatelem slevého portálu. Přijde mi že se začínám stávat obětí svých zásad, že skutečné hodnoty již nejsou skutečnými hodnotami, protože jak všichni víme, to co utváří tento svět je myšlení lidí, jejich následná rozhodnutí a činy. Jsou to skutečně už jen peníze, ty čísly pomalované papírky které by měly udávat hodnotu práce, tím co je hodnotou, bez ohledu na to co za jejich získáním stojí? Kde je práce? Je už skutečně až na posledním místě, před nímž stojí hromada spekulantů, kteří přišli na způsob jak v podstatě aniž by dali ruku k dílu, vydělávají na těch, kteří ruku dílu přikládají?

Možná znáte knížku Stopařův průvedce po galaxii. Tam se v závěru píše o vesmírné lodi plné hygieniků telefonických sluchátek, kontorolorů revizních techniků apod.., jejichž vesmírná loď byla naprogramována na to aby ztroskotala kdesi ve vesmíru neznámo kde na jedné zelenomodré planětě pojmenované Země, dávno před tím že na ni vznikla inteligentní civilizace. Někdy mám pocit, že by se na tomto světě žilo dobře, kdybychom všechny podobné budižkničemy vystřelili do vesmíru a mohli si klidně žít, pokud bychom ovšem raději nepřistoupili na podmínky jejich hry.

Omlouvám se pokud jsem vás namíchnul, ale budu velmi rád pokud mne vyvedete z mého omylu, pakliže se mýlím.V tomto případě přistoupím na podmínky vaší hry, žel už mi pomalu taky nic jiného nezbývá.

Jan Samiec



Jan Samiec - 30.6. 2011 09:34
... PS Nepřemýšleli jste někdy o tom, že slevomaty získali své klienty nezákonným způsobem díky zasílání nevyžádané obchodní nabídky, kterých se chytili ti, kteří tyto zákony neznají anebo jim jsou hlostejné. PŘÍKLÁDÁM ZNĚNÍ ONOHO ZÁKONA.

Zasílání informací elektronickými prostředky je upraveno zákonem č. 480/2004 Sb., o některých službách informační společnosti, který nabyl účinnosti dne 7.9.2004, a podle § 7 tohoto zákona je možné šířit obchodní sdělení elektronickými prostředky pouze za předpokladu, že adresát dal předem prokazatelný souhlas k takovémuto využití svého elektronického kontaktu.



Petr Němec - 30.6. 2011 10:48
Já osobně proti takovýmto slevoakcím nic nemám. Sám je nevyužívám a ani neuvažuji o tom, že bych své služby takovouto formou nabízel. Nevidím v tom ani žádný přínos, jelikož klientela, která slevových portálů využívá nebude ochotna přijít za plnou cenu, takže vidina získání nových klientů je myslím nulová. Jakmile skončí akce, už je nikdy neuvidíte, protože půjdou o dům dál, kde aktuálně nabízí superslevy. V současné době je mezi maséry obrovská konkurence, rekvalifikační kurzy chrlí nové a nové maséry a tak se nedivím že se nejen nováčci chtějí touto cestou zviditelnit. Obávám se ale, že je lepší nějaký čas vydržet a vytvořit si klientelu poctivou prací, než slevou 50% a více a jít pod náklady a silně podhodnotit svoji práci. Je to ale každého svobodné rozhodnutí jakou cestou se vydá a všem poctivým masérům a masérkám držím palce. Petr



Jan Samiec - 30.6. 2011 11:06
Pna Němec plně s vámi souhlasím. Nicméně už se mi v praxi stalo a stává tolikrát, že i v potenciálu slevy využívajících klientů axistuje nezanedbatelné procento těch klientů, které přesvědčí kvalita práce natolik, že nebudou váhat příště připlatit a dostat to oč jim ve skutečnosti šlo, protože po svých zkušenostech u těch kteří lákají klienty pouze na slevy, kvalita služeb chybí. Přiznejme si že také sáhneme v obchodě po zboží na kterém je napsáno akce, či které se nám jeví levnější než jinde. Ovšem to neznamená že nepožadujeme kvalitu. Takto jsem v minulosti svou praxi rozjel. První měsíc jsem masíroval za polovic, další měsíc přišla téměř povolina klientů již za plnou cenu a mnozí z nich mých služeb využívají dodnes i přes to, že má cenová politika byla již dvakrát o zvýšení cen za služby. Vždy po stovce na počátku 300 pak 400 nyní 500.

Nemám nic proti zdravé konkurenci, ať skutečně rozhoduje kvalita práce a ne to že se jeden před druhým předhání jak podlézt svou cenu aby si vydělali aspoň něco.

Stejně tak je to i o tom co píšete, že je to o svobodném rozhodnutím každého. Ovšem je mnohem jednodušší spekulovat než zapracovat na zvýšení kvality práce, což opěšt stojí další peníze.



Jan Samiec - 30.6. 2011 11:16
Jde o to že když nepskytnete slevu v podstatě máte mizivou šanci aby přišli noví klienti. Samozřejmě mimo ty kteří přícházejí na doporučení.



Eva - 30.6. 2011 15:05
Také jsem jedna z těch co slevový server využila. Souhhlasím s vámi více méně ve všem. Konkurence je veliká a jako masérka začínající pracovat jako OSVČ jsem to viděla jako dobrou reklamu. Slevových kuponu se prodalo poměrně dost. A mohu říct, že 20% lidí jsou nyní mými stálými klienty buď přímo, nebo mne doporučili dál,sleva nesleva. Ale byli u mne také ti co se hned ptali zda poskytnu další podobou slevu, což rozhodně nemám v plánu. Dále jsem pocítila větší poptávku po mých službách, protože si mne všimli na slevovém serveru a přišli bez voucheru. Myslím si že tato SLEVOVÁ akce přinesla to správné ovoce, i když člověk musel jít pod cenu, ale pouze krátkodobě. Neuznávám to, když na slevovém serveru vidíte co měsíc jednu a tu samou restauraci, kosmetický salon, "zázračné hubnutí" apod. kteří se opradvu jen podbízí. Slevový server ANO,ale jen jednou! :)



Administrátor - 30.6. 2011 16:33
Také se nemyslím, že by cesta slev na masáže byla tou správnou cestou. Podle mne jen mizivé procento zákazníků se slevou se vrátí - protože prostě půjdou za slevou zase jinam. Navíc slevou můžete naštvat ty, co platí plnou cenu.

Ví se, že slevové servery si za toto zprostředkovávání berou provizi cca 30 % ze slevněné ceny (tj. například zboží za 1000 Kč prodáváte na slevovém serveru maximálně za polovinu - tj. za 500 Kč a z této částky si ještě provozovatel slevového serveru vezme 150 Kč - k vám se tak dostane 350 Kč). Mnohem více si pak provozovatel slevového serveru bere z nevyužitých kuponů.

V Americe již některé obchody začínají mít vyvěšenou velkou ceduli "Tento obchod nepoužívá kupony ze slevových serverů".

Pohled do financí Grouponu (americká slevová jednička) ukazuje, že peníze určené obchodníkům zadržují a používají na provozní cash-flow. Groupon to sám přiznává: "We use the operating cash flow provided by our merchant payment terms and revenue growth to fund our working capital needs. If we offer our merchants more favorable or accelerated payment terms or our revenue does not continue to grow in the future, our operating cash flow and results of operations could be adversely impacted and we may have to seek alternative financing to fund our working capital needs."

Dále viz. např.:
http://blogs.wsj.com/deals/2011/06/02/groupon-ipo-its-here/
http://www.sec.gov/Archives/edgar/data/1490281/000104746911005613/a2203913zs-1.htm#eg79801_related_party_transactions
http://allthingsd.com/20110602/where-did-groupons-billion-dollars-go/



Jiří Černý - 2.7. 2011 09:29
Mně osobně se takovéto akce ani trochu nelíbí. Snižuje se tím cena práce maséra! Nikdo jiný si své práce tak málo váží jako maséři. V opravně aut vám dají slevu,ale pouze na součástky, které mají koupené v Číně za pár korun. Otázka zní, co je pro klienta lepší. Přijít k masérovi,jež má 25 lidí za den nebo 6 lidí za den? I maséři podléhají únavě, rovněž lékaři apod. Pokud bude masér pracovat jako dělník u pásu, bude jeho práce stát za starou bačkoru. To ale platí pro jakoukoliv profesi! Proto bych radil, zaplatit plnou částku a očekávat, že služba bude kvalitní a je jedno, jestli jde o masáže či dovolenou.



Beata - 6.7. 2011 10:01
Souhlasím v podstatě se vším co tu bylo řečeno a myslím si že jako vždy se celá problematika dá zjednodušit do hesla, které jsem kdysi slyšela a platí asi po tisíciletí že "....každé ráno vstává jeden hlupák..". Je to někdo kdo si neuvědomuje konečné důsledky svého jednání, protože bohužel anebo bohudík všechno souvisí se vším.Český člověk "vychovaný" totalitou je jako kůň s klapkama na očích a jediné co dokáže pochopit je MŮJ OSOBNÍ ZÁJEM TADY A TEĎ, nic víc a nic míň.



Jan Samiec - 9.7. 2011 14:51
Děkuji za příspěvky všem. Udělalo se mi už v tom jasno.



Jiří - 11.12. 2011 17:57
Máte všichni svojí pravdu, ale uživit se dnes masážemi není jednoduché.Masíroval sjem asi 7 let při svém zaměstnání více meně pro "zábavu". Nedávno jsem přišel o zaměstnání a tak jsem se rozhodl živit tím co mě baví, terapie a masáže.Pronajal jsem si místnost, pořídil vše potřebné....... a začal jsem podnikat. Vím, že začátky nejsou jednoduché a nic není hned a tak jak si to člověk představuje, ale po třech měsících, kdy jsem musel dotovat svoje podnikání (cca 10.000,-měsíčně)jsem se rozhodl udělat VŠE aby se moje situace zlepšila. Kromě běžné reklamy a vedlejší činnosti(e shop)jsem se tedy rozhodl jít i do "slevových serverů".Vidím v tom pouze levnou reklamu a zviditelnění. Samozřejmě, že i těm, kteří příjdou se slevovým kupónem poskytnu své 100% služby.



D. - 11.12. 2011 20:23
Pro Jiří: Sám píšete, že jste byl ochoten udělat VŠE, takže to zní skoro jako zoufalý krok. Kolik z těch lidí ze slevových serverů se Vám vrátilo? Tyhle nabídky totiž skutečně využívají lidé, kteří jednou využijí slevu a příště jdou jinam - zase za slevou ...



Daniel - 12.12. 2011 10:36
Souhlasím s Vámi. Začínal jsem loni v říjnu pracovat samostatně a zkusil jako první u nás v krajském městě slevomat. A je to přesně jak píšete - masáž za 500,- jsem dal se slevou 50% a k tomu ještě 20% provizi slevomat. Takže mi zbylo 200,- na 70 min. masáž. Prodalo se skoro 160 voucherů, ale výsledek byl max. 5% zákazníků, kteří se vrátili. A hlavně ke mně chodili klienti, kteří si mé práce nevážili a zajímá je jen sleva (říkám jim "Lidlmani"). Pokud je člověk trochu citlivější na energie, tak se s těmito klienty velmi špatně rpacuje. A navíc přijdou jednou a už se nevrátí. Takže slevovmat nikdy více! Opravdu jediná cesta je trpělivé budování klientely, tak jak píše Petr Němec.



Jiří - 17.12. 2011 23:12
Pro D.+ Daniel, máte oba 100% pravdu,ale měl jsem týdny, kdy nepřišla ani"noha".Mám názor, že je lepší pracovat zam málo, než sedět a "koukat z okna". Samozřejmě jsem inzeroval v místních tiskovinách, roznášel letáčky do schránek, obchodů, udělal web a informoval všechny známé a pod.Takže pro mě byl i poloviční výdělěk výborný.Máte pravdu cca z 10. se vrátili dva klienti a i za ty dva jsem rád. Určitě nechci degradovat svojí práci, ani práci vaší.Danieli, poraďte prosím jak budovat klientelu, pracuji myslím poctivě :-).



Daniel - 19.12. 2011 22:35
Jiří, myslím, že budování klientely je pro každého trošku jiné. Neodsuzuji slevomaty, určitě je to dobré pro start i pro získání praxe.
Především je třeba vydržet, jde to pomalu, ale jde. Myslím, že na vybudování klientely je potřeba minimálně 2 let, možná i více. Já jsem také začal slevomatem, mám živé webovky kde se pořád něco děje a které se zobrazují mezi prvními. Každý měsíc mám akci (ale bez zprostředkovatele), zvýhodňuji stále zákazníky i odměňuji za doporučení. Ale každý jsme jiný. Já jsem citlivý na energie. Vadí mi, když si klient mé práce neváží, bere ji jako něco levného, něco co si koupil někde v diskontu na netu. Možná v tom je i Zákon přítažlivosti. Od jisté doby mi chodí klienti, kteří cítí, že dostanou i něco víc než jen masáž. Snad jsou to energie nebo něco podobného... A také mám dny kdy nikdo nepřijde. Vyplnil jsem je vzděláváním i jsem našel produkty, které se hodí k tomu co dělám a prodávám je přes eshop... Pokud jde o reklamu, tak se mi kromě webovek a doporučení (což je nejlepší reklama) osvědčil například Sklik... Ale jak říkám, každý jsme jiný. I u nás ve městě jsou salóny, které jedou pravidelně přes slevomaty. Já to ale bohužel tak dělat nemohu. Možná i proto, že bych si sám nikdy nic přes slevomat nekoupil. Nevím, zda Vám mé zamyšlení nějak pomohlo....:-)



Jiří - 28.12. 2011 17:17
Diky Danieli za pozitivní názor a povzbuzení.:-)





Nový příspěvek:

Vaše jméno: 
Text: 
Ochrana proti spamu. Kolik je čtyřikrát čtyři?

 

 

Hlavní město Praha Středočeský kraj Zlínský kraj Moravskoslezský kraj Olomoucký kraj Jihomoravský kraj Pardubický kraj Kraj Vysočina Královéhradecký kraj Jihočeský kraj Liberecký kraj Ústecký kraj Plzeňský kraj Karlovarský kraj