Vyber region:
Vyhledávání:

Diskuzní fórum - Masáže seniorů



Míra - 8.2. 2012 13:00
Zdravím všechny, zajímalo by mě, jak je to s masírováním seniorů, kteří v drtivé většině mají nějaké kontraindikace na klasickou masáž. Jedná se o proleženiny a jejich předcházení, o normální únavu.



Petr Němec - 8.2. 2012 14:49
Ahoj Míro, záleží od jakého věku bere seniory :-) . Ale vážně, moje nejstarší klinetka je pani, které je 91 roků. Děláme jen částečnou masáž, tedy záda a šíje. Před první masáží jsme probrali její zdravotní stav a dohodli se, co budeme dělat. Je to asi hodně individuální, ale tito lidé si masáž také zaslouží a určitě jim pomůže. Rozhodně při masáži žádné tepání atd. Jemné techniky. V případě že si nebudete jist, v klidu řekněte klientce, ať masáž konzultuje i se svým lékařem. Hezký den Petr



Míra - 8.2. 2012 16:36
Ahoj Petře, díky za odpověď. Také se domnívám, že celé to musí být lehkou technikou a vhodným olejem.



machy - 21.2. 2012 11:57
masáž seniorů je vždy riziko, mohou mít kardiostimulátor, osteoporézu, různé typické známky stáří např. špatná funkce ledvin, jater, srdce atd. takže má předchozí přispěvovatel pravdu, masírovat hodně opatrně, při instalovaném budíku rozhodně netepat, zkrátka opatrně.



Hana - 7.3. 2012 11:40
souhlasím,že na seniory se musí opatrně.Myslím ,že u nich je to spíše o dotyku než o tvrdé masáži.Ke mně se seniorky také chodí vypovídat a jsou rády za každé vlídné slovo.Dnešní společnost je trochu odstrkuje takže masáž je pro ně spíše věc sociální.Takže konzultace zdravotního stavu a jemná masáž,jak již bylo řečeno



Hana2 - 12.3. 2012 18:02
Dobrý den, nejvíce mých klientů tvoří právě senioři. Musím říci, že i já sama se na ně moc těším - jak píšete, je to pro ně dosti i otázky sociální nebp společenská. Rádi se vypovídají a ocení citlivý přístup. Nedoporučuji dlouhé masáže, nevydrží většinou dlouho ležet, kromě jiných problémů (tlak, srdce, ...).



Jan Samiec - 16.5. 2012 21:44
Mám zkušenost, že na masáže chodí pouze senioři, kteří si jsou vědomi kontraindikací masáží. Vesměs inteligentní soudní lidé, kteří ví co si mohou dovolit absolvovat. Postupuji s ohledem vůči jejich rozpoložení. Masáž by neměla nikdy bolet. Dokonce pomáhá i citlivé hlazení.



Šimonka - 14.7. 2012 23:51
ahoj, jezdím jako masérka na rekondiční pobyty specielně pro seniory , vyskytují se tu převážně lidé po 70 letech, ale i 88 let apod. samozřejmě se nejdříve zeptám, mají-li umělé klouby, budík , operaci páteře atd. masíruji normálně, masáže se jim líbí, říkají, že na rehábce se jim věnují právě "jenom mazáním oleje a emulzí, protože se bojí, aby jim pod rukama nezemřeli". tlak vyvíjím menší, ale i u relativně mladých lidí člověk také nikdy neví, že? no , pravidlo číslo jedna, jak nás učili - masér chrání především sám sebe.....ale zážitek z masáží jim rozhodně dopřávám. :-) hezké dny



Jan Samiec - 20.7. 2012 13:43
Trošku zavádějící pravidlo. Kde vás to Šimonko učili, jestli se smím zeptat? Mně a mé kolegy z masérské školy nic takového neučili. Díky Bohu.



Vít Swaczyna - 21.7. 2012 15:24
Chráním sám sebe pouze tím, že dělám to nejlepší pro klienta no ne? Taky víte, že ten kdo se lesa bojí, ten do lesa opravdu nepůjde? Ten kdo však obavy z rizik vymění za respekt, ten cestu do lesa opravdu nalezne a jednou i zalíbení v krásách lesa.
Vždy je pro mne odměnou masírovat klienty v seniorském věku. Krásně to popsala již Šimonka. Hlazení je fajn, u mne však jako mezera mezi účinnými tahy. Masér pozná pod rukama, co si může dovolit, ale až tehdy, když si dovoluje.
Pokud za mnou přijde klient na intuitivní či jinou masáž, dostane ji. Jakmile si však do ceníku napíši - Intuitivní masáž .... 600Kč (pro seniory jen hlazení, prosím předložte občanku) Tak věřte, že budu jen hladit. Pravděpodobně v té době budu mít jisté psychické a mentální problémy :-)
Milí maséři nejste-li si jisti, dovzdělejte se a získejte praxi a znalosti. Klidně klienta doporučte někomu znalejšímu (tím klienta neztratíte právě naopak). Na tělech seniorů, kteří již dávno mají vyřešenou minulost a budoucnost, se dá krásně odstraňovat drobné i větší problémky. Přeji mnoho radostí a úspěchů i se seniory.
Vít Swaczyna



Durino - 25.7. 2012 14:48
Ja mám klienta po mozgovej príhode (70 r.),je imobilný tak mu robím Shiatsu a nevie si to vynachváliť. Treba intuitívne vycítiť pokiaľ možno zájsť a masáž prispôsobiť podmienkam a stavu klienta. Je to dobrý pocit keď môžete pomôcť niekomu kto to naozaj potrebuje.



Šimonka - 11.11. 2012 21:52
Pro Jana Samiece - nemáme všichni stejnou masérskou školu, ani školu života. Díky Bohu :) Nebojím se, nechám se vést "shora". Právě proto pracuji i z velké části se seniory, a ráda, což se nikomu moc nechce. A hlavně - neposuzuji . Hezké dny.



Jana Samková - 27.3. 2013 23:53
U seniorů, ale nejen u nich je stoprocentně důležité si nejprve zjistit zdravotní stav a důkladně se vyptat a podle něj reagovat. Intuitivní masáž je možná fajn u tzv. zdravého člověka, ale pokud je masér jen trochu zodpovědný a nejedná se pouze o jeho ego, tak opravdu zvolí délku masáže a samotnou masáž s ohledem na zdraví a bezpečnost seniora, ale zárověň i svou..řiďmě se zdravým rozumem empatií a nehrajme si na bohy..do nikoho není vidět a jestli někdo tvrdí, že ano, tak lže .. hezký večer..a mimochodem intuitivní masáž.. co je to?..



Petr Němec - 28.3. 2013 06:57
Hezký den Jano, rozhodně máte pravu, že se masér musí vyptat na zdravotní stav klienta, to ale platí pro jakéhokoliv klienta, nejen seniora. Jinak tzv. intuitívní masáž, by právě měla být taková masáž, která reaguje na aktuální stav klienta. Prostě nemasírovat podle nějaké šablony, kterou se člověk naučil ve škole (5x roztírání, 5 x hnětení atd. ). Dobrý masér má cit pro lidské tělo a i během masáže dokáže intuitivně reagovat na to, co mu tělo klienta říká. To se ale nedá naučit, to buď v sobě dotyčný má nebo ne. Neznamená to ale, že ten druhý je zákonitě špatný masér, to určitě ne. Věřte mi, že když se setkáte s tím prvním případem, rozhodně to poznáte :-) Petr



machy - 24.12. 2013 08:18
Pro Jana Samijce- Šimonka napsala, že masér chrání především sebe- určitě to myslela, že v případě seniorů by měl masér si vyžádat vyjádření lékaře, ptát se na osobní potíže atd. Nevím co je na tom Jane špatného se krýt.



Šimonka - 25.12. 2013 21:16
machy - děkuji :-) hezké dny



Romana - 8.4. 2014 10:38
Pracuji jako pečovatelka u seniorů, mám jich hodně kolem 90 let. Naprosté většině jsem neřekla, že si kurz dělám, když je koupu, utírám, mažu, spíš si stěžují, že moc tlačím - přitom nevyvíjím ani poloviční tlak jako při "opravdovém masírování". Ano, určitě je to o individualitě, ale za mě - seniory masírovat určitě nebudu...



machy - 9.4. 2014 17:11
To je jasné Romano, senioři můžou mít stařecké atrofie a proto by se mělo na to dávat zřetel, masírovat jemněji. Když jsem pracoval v lázních tak tam byl každý senior. Záleží na tom, odkdy se považuje člověk za seniora. Když přišel někdo kolem padesátky tak jsme si to pochvalovali. Akorát jsem byl někdy upozorněn na to, že má budík a tak jsem byl nucen dávat na to pozoor. ale obecně by se dalo říci, že se může senior masírovat jako mladší.



Honza - 9.4. 2014 23:48
Budíky jsou dva kardiostimulátor a kardioverterdefibriláror
1) Tepáni nevadí akce je jenom pomalá ale zas se to nesmí přehánět a vyzkoušet to se souhlasem
2) akce srdce je nestabilní a budík dává výboje tam bych si napřed zjistil jak často dostává výboje a taky bych se toho nebál
Člověk každej člověk je originál tak musíte zkoušet
Jenom bypassy jsou uplná kontraindikace
Je tu problém člověk chce prostě masáž tak většinou všechno zapře...
A jaký je váš nazor na rakovinu ? Přijde k vám že má bolesti vsech svalů... A pri rozhovoru zjistíte že má všude metastáze a že je v terminálním stadiu.... Masírovali byste ?



machy - 19.4. 2014 17:56
V žádném případě, rakovina je kontraindikace např. klasické masáže.



machy - 19.9. 2014 23:18
Pane Němec, vždyť to tak dělá každý, 5x- 7x každý masérský hmat a pak popřípadě znovu opakovat. Nějaké masáže jsem zažil a tak to dělá opravdu každý. Může se třeba se více zaměřit na např. m. trapezius když si to klient žádá, ale většinou to maséři dělají takhle.



Pet Němec - 21.9. 2014 09:29
Hezký den Machy, tak jsem asi jinej, já si jednotlivé hmaty tedy nepočítám, prostě masíruji tak, jak to cítím. Ani nemám źádnou ucelenou sestavu, kterou bych opakoval pořád dokola. Když dokážete vnímat tělo klienta, tak ruce vás samy vedou ;-) Hodně zdaru a spokojených klientů. Petr



Jan Samiec - 1.10. 2014 11:45
Souhlasím s Petrem i má zkušenost je taková.



machy - 7.10. 2014 16:59
Mě to s prominutím připadá jako alibi. Možná, že vy pane Němec a pan Samiec jste vyjímky, ale nás učili opakovat cca 7x masérské hmaty. Určitě to má nějaký smysl, může se stát, že masér zjistí, že klient ma více ztuhlý např. trapézius a tak se tomuto svalu věnuje třeba déle. Ale já jsem se s tím ještě nesetkal,. a taky všichni maséři či masérky co mě masírovali tak měli ucelenou sestavu, aby se dostalo na všechny svaly. to dost dobře nechápu pane Němec jak neustále měníte sestavu, kombinujete klasiku s nějakými jinými masážemi?



Petr Němec - 7.10. 2014 17:13
Machy, přijďte a vyzkoušejte :-) . Myslím, že nemá cenu se nějak rozepisovat, Vy si stejně budete vést svou, ale odpovím takto : ano, kombinuji různé techniky masáže, podlo toho co si myslím že je pro klienta nejvhodnější. Počet opakování si nepočítám a poznámku o alibi jsem bohužel nepochopil, takže na ní nemohu odpovědět. Petr



machy - 8.10. 2014 19:11
To, že kombinujete více masáží to není naškodu, to dělá hodně masérů, já jenom nevěřím že si nepočítáte hmaty. Ale to je každého věc jak si to dělá. ale opravdu nemá smysl se o tom dále rozepisovat.



Masáže Yogi- Daniela - 18.11. 2014 16:07
Mám několik klientů- seniorů, někteří dokonce pouze ležící. Samozřejmě je nutné znát jejich zdravotní stav. Netlačím u nich tolik (mám ráda tlakové masáže). U ležících záda ale beru s tlakem, neb nevydrží v dobré poloze dlouho. U většiny z nich provádím mynuální lymfodrenáž která je jemná a masáž zad. A tejpování.
Hmaty nepočítám, dělám to co záda potřebují :) .
Počítání hmatů mi příjde jako v tanečních - ádvatří, razdvatři...



machy - 29.11. 2014 10:54
Když jsem masíroval v lázních, tak tam byl každý senior, nebral jsem na ně ohled. Domnívám se, že není důvod, jen jsem rozlišoval lidi katechické a při těle. Do lázní jezdí lidé věkově 60- 80 let, sem tam mladší. Ale těch je málo. A nikdo si z nich nestěžoval.



Madoka - 29.11. 2014 18:25
Popravdě já taky nepočítám hmaty... sestavu zhruba mám, ale každý hmat má několik variant a dělám tu, na kterou mám zrovna chuť... a s počty opakování, prostě když mám pocit, že je ten sval volnější, jedu dál, někdy jsem ten hmat provedla 3x, někdy 5x, podle potřeby... někdy na tom svalu zůstanu a přidávám ještě další hmaty, pokud je třeba, prostě podle potřeby... dřív jsem si hmaty počítala, ale strašně moc mě to rozptylovalo - pořád jsem přemýšlela, jestli ještě jednou, nebo už na další... a samotnou masáž jsem si už moc neužívala a nesoustředila se na ni tolik...

takže za mě souhrn - mám zhruba sestavu hmatů, kterou obměňuji a hmaty nepočítám...



machy - 16.12. 2014 22:15
Trochu odbočím- ANO madoko, každý hmat se může provádět několikerým způsobem. Taky mám ten pocit.



Janina - 30.10. 2016 20:26
Zdravím, chci masírovat babičku, která několikrát prodělala infarkt. Jinak není nijak nemocná. Má trochu cukr. Ale jinak strašně bolavý kříž. Bojím se, že jakmile se tělo prokrví, způsobím jí tím možné problémy. Jako třeba infarkt.. Už rok se ji to nezopakovalo...ale máte s tím někdo zkušenosti? Mohu jí masírovat?



Zdeněk - 22.1. 2017 13:46
Dobrý den, jsem student masérské školy a chodíme do DpS masírovat seniory, takže si myslím, že by neměl bylt problém, pokud se vyhnete kontraindikovaných oblastí, klientům



Rene - 26.2. 2017 21:56
Masaz senioru by melo byt soucasti zivota kazdeho starsiho clovek aby si odpocnuli a nacerpali sily.



Fredy - 1.3. 2017 20:59
To ano, kazdopadne me je 60 a chodim na masaze a strasne si odpocnu a vypnu u toho takze za me ANO masazim.



Michal - 2.3. 2017 11:01
Tak masáže jsou proto aby se ti ulevilo a odpocinul si.



Eliska - 26.3. 2017 21:31
Presne tak jak pise michal ja chodim jednou za 2 tydny odpocnu, vypnu tam a nacerpam sily



Marta - 28.3. 2017 21:13
To je ideální, já třeba chodím někdy i jednou týdně a nestěžuji si. odpočnu si od dětí manžela :D a jsem plná energie



Eva - 23.4. 2017 17:53
A jak mám masírovat osmdesátiletou paní, která mi říká, že jíto bolí, i když jí masíruju jemně? Vím, že se masér musí vyznat i v psychologii, protože psychická podpora je při rehabilitaci a masáži důležitá. Někdy zatlačím hodně omylem, ikdyž nechci, ale ale ta paní je hubená a přitom má kontraktury. Jenže si připadá po masáži rozlámaná a tak nevím, codělám blbě. Já vím, že masáž není všechno, že by si člověk měl aspoň na půlhodinku lehnout do a přikrýt se dekou, aby se tolimk nemotal a nebyl ztuhlý. A měl by se trochu procvičit spinální cviky. Já už je začala dělat. Ale masírovat osmdesátiletou příbuznou to není snadný. Nevím si rady, protože na mé rady nedbá a říká, že tohle nebude poslouchat. Tohle jsem psát nechtěla moc se omlouvám. Ale ta kontraktůra je velká jako fazole a já se snažím ji rozmasírovat. Pořád říkám paní příbuzný, aby teď necvičila, když jí masíruji, že se jí trapézák dostane do křeče, ale není tonic platný za chvíli je vkřeči. Ikdyž jí svaly na šíji roztírám, hnětu, tak si myslím, že to u ní nepůjde rozmasírovat. Můj kamarád masér mi řekl, že jí mám masírovat jemě, ale jak? To jí mám jenom podrbat neboco? Asi je to legrace, že se ptám na takovou otázku tak blbě, ale jinak nevím, jak to mám nazvat.



Marcel - 1.5. 2017 12:26
Dobrý den paní Evo, a co při běžném pohybu, bolesti necítí?



Marcel - 2.5. 2017 06:24
Dobré ráno, mám 2 klientky, které jsou 82 a 86 let, a nemám s nimi žádné problémy, ohledně masáží, je to hlavně dost individuální.



Alena - 2.8. 2017 22:40
Nemasírujte příbuzné. To se nevyplácí. Od Vás masáž vnímají citlivěji a stěžují si a Vy se zas bojíte přitlačit, hlavně když znáte jejich kompletní zdravotní "dokumentaci".





Nový příspěvek:

Vaše jméno: 
Text: 
Ochrana proti spamu. Kolik je čtyřikrát čtyři?

 

 

Hlavní město Praha Středočeský kraj Zlínský kraj Moravskoslezský kraj Olomoucký kraj Jihomoravský kraj Pardubický kraj Kraj Vysočina Královéhradecký kraj Jihočeský kraj Liberecký kraj Ústecký kraj Plzeňský kraj Karlovarský kraj