Vyber region:
Vyhledávání:

Diskuzní fórum - Nové masérské hmaty



machy - 1.7. 2014 22:50
zajímalo by mě zda jste věrni svým masérským hmatům které jste se naučili ve škole nebo zda jste si další sami vymysleli.



machy - 2.7. 2014 13:55
Já osobně si myslím, že by se měl zachovat tu sestavu, kterou jsme se naučili, ale vymýšlet další hmaty není vůbec na škodu. zeptal jsem se mý známé a ona říkala že používá asi tak 1/ 4 toho co se naučila a kombinuje po dobu zahřívání zad s reflexní masáží plosky nohy a pak masíruje např. záda. Jak to je u ostatních?



Roman - 3.7. 2014 13:03
Osobne by ma ani nenapadlo spochybňovať liečebné postupy, ktoré som sa naučil v škole od učiteľov - mnohoročných fyzioterapeutov a masérov. A tí sa učili od zakladateľov česko - slovenskej masérskej školy. Robil by som sa príliš namyslený a hral by som sa na odborníka. Tie postupy a hmaty nie sú len tak "vymyslené" autoritami, ale majú rôzne fyziologické a iné roviny. Samozrejme budem mať odporcov, ale už som videl v ČR/SR/UK také "postupy", ktoré popierali účinky masáže, pokiaľ neboli priamo nebezpečné...Je našou zodpovednosťou, ako budeme spolupracovať s klientami. Ja som zástanca pokornejšieho prístupu a radšej budem ďalšie roky študovať autority, ako vynaliezavať "nové" hmaty.



machy - 3.7. 2014 16:14
Máte pravdu romane, ale jsou maséři kteří zatratili to co se naučili ve škole. Jednoho znám, každá sestava určité školy má nějaký smysl. Já jsem to myslel tak aby se masér neopakoval. Aby nebyl okoukanej, ale ty hmaty co se naučil ve škole, mají stejný účinek jako nějaké jiné hmaty co by si masér vymyslel. Možná by kdyby zachoval asi tak 2/ 3 toho co se naučil a tu jednu třetinu dodatečně vymyslel, tak by to asi nebylo marné. Myslím si, že maséři tu svoji sestavu moc nemění, spíše ji prokládají jinými druhy masáží.



Šimonka - 4.7. 2014 08:55
tady spíše jde o to, že je asi dobré přidávat si hmaty právě od "autorit" , které začneme po kurzech studovat do hloubky. protože co si budeme povídat, v kurzech mnohdy učí opravdu velice málo. je pravda, že masér je masér a fyzioterapeut a chiropraktik je úplně něco jiného. ale i "obyčejný" masér si může neustále doplňovat své vzdělání a být velice dobrý :-)



machy - 6.7. 2014 22:08
Já si taky myslím že maséři co prokládají klasiku jinými masážemi taky to dělají proto aby ty ostatní masáže nezapomněli a taky že podle jejich názoru jak je to užitečné pro klienta. Já zrovna nejsem příznivec kombinovaného masírování, když dělám klasiku tak dělám klasiku, když dělám třeba baňky tak dělám baňky atd.



Romana - 10.7. 2014 19:42
Sice teprve začínám - "dělám" masáže 14 dní, což je asi pro většinu tady směšné, ale udělám sestavu, jak nás to učili a plus přidám tam, kde cítím, že je potřeba - buď tam po dokončení sestavy jedu znova a dělám jen některé hmaty (většina mi třeba už říká - tohle se mi líbí - tak to pak dělám extra) nebo doplním podle toho, jak to cítím.



Roman - 12.7. 2014 09:19
Vieš Romanka, čo je smiešne? Keď niekto svoju kvalitu hodnotí na základe odpracovanej praxe. Prax nezaručuje kvalitu. Ale myslenie, osobný rozvoj a srdce. Tak do toho! Písal som už o tom, že masáž má nejaký postup, aby mala adekvátne účinky. Osobne by som po dokončení už "neklamal" organizmus zvýšením prekrvovaním. To je práve o tom terapeutickom postupe, ktorý je daný. Možno sa to bude zdať smiešne, ale chirurg naskôr otvorí a potom šije, nie naopak a rozhodne si nerobí postup podľa svojej nálady.



Romana - 12.7. 2014 14:23
Romane, děkuji za reakci. Takže mi poradíte raději dělat sestavu tak, jak ji cítím a dokončit a "skončit", než ji udělat a pak něco přidávat?



Roman - 12.7. 2014 19:25
Ja neradím Romi. Iba píšem o tom, čo som sa naučil v škole, čo sa píše v učebniciach masáží, ktoré napísali zakladatelia CZ/SK masérskej školy a i napr. v inej terapeutickej literatúre. Nemám najmenšiu chuť si namýšľať aký som len odborník a terapeutický vynálezca. Tzv. metodický postup je daný.



Romana - 12.7. 2014 19:48
Díky :) jj, mám ještě co studovat :)



machy - 12.7. 2014 19:57
Ale Romane, opakování masérské sestavy dělá každý masér, určitě jste se neučil sestavu, která by vám vyšla třeba na 45 minut. To by bylo hmatů mraky.Ale v jednom máte svatou pravdu- nezáleží na délce praxe v souvislosti na kvalitu masáže. Záleží na talentu maséra, výborný masér může být i s minimální praxí. A vy Romano, mám pocit, že jste pochopila smysl masáží, děláte to dobře. Kde si myslíte tak tam masírujete déle, někde je zkrátka potřeba masírovat déle.



Roman - 12.7. 2014 20:12
Niečo som tam musel napísať zle alebo nejasne :) Samozrejme tu s vami nebojujem :) To je spolupráca.



Romana - 12.7. 2014 23:01
Romane, já jsem ráda za každou reakci a radu. Kromě masérského kurzu (kde paní učitelka jen ukázala sestavu a sedla si za stůl...) vlastně o masírování nic nevím a zjišťuji až tady, ale moc masérů není ochotno v čemkoliv poradit a to mě docela mrzí, já když můžu, tak poradím se vším nebo alespoň odkážu na někoho, kdo poradí.
Jsem opravdu ráda, že píšete (stejně jako machy).



Roman - 13.7. 2014 11:52
Sú obrovské rozdiely v kvalite kurzov. Žiaci si zakladajú vlastné "masérske školy". Sú nás tisíce a napriek tomu majú ľudia problém nájsť dobrého maséra. Učiť sa začíname po kurze. Ľudia zistia, kto pracuje s láskou a kto iba pre peniaze.No a od spolupráce závisia i terapeutické výsledky. To klientom hovorím i v UK, CZ, SR. A nebál som sa ani v privátnej praxi poslať klienta inde, nech si vyskúša aj iných masérov. Je to jeho sloboda, on sa ti potom vráti, alebo nie. Je to možno atypický prístup, ale čoho sa báť? A hlavne to tvorí atmosféru nie strachu z konkurencie, ale úprimnosti.



machy - 13.7. 2014 21:50
Pro Romču- zdá se mi, že se snažíte možná až moc sesbírat různé rady a zkušenosti od jiných masérů zkuste se na ony rady jak se říká razdvatři. A BUĎTE OSOBITÁ. Mě se to vyplatilo- já jsem tzv. okoukal od maséra kterýzačínal nanášení oleje, jehož způsob se mi líbil, ale trochu jsem si ho upravil k obrazu svému. To je vše co jsem okoukal. Víte maséři mají tendenci druhým radit, dělá jim to dobře, ale nemusí to být někdy to pravé ořechové. Klidně si můžete sama vymyslet i jiné svoje hmaty, možná to bude na klienta působit daleko lépe než okoukané masérské hmaty.



machy - 13.7. 2014 22:18
.....Romčo- vy moc dáváte najevo, že jste začátečnice, vy musíte a zvláště před klientem působit jako profesionálka, nikomu nedávejte najevo, že začínáte. Já vím, že je to těžké, ale jenom tak získáte jistotu. Já jsem např. půl roku po kurzu vůbec nemasíroval a pak jsem šel přímo do jámy lvové masírovat v Pardubicích vozíčkáře. A to jsem během toho půl roku neudělal ani jednu masáž a hned jsem masíroval. A nebál jsem se, že to nezvládnu, musel jsem to zvládnout. Takže jsem se přímo za pochoduvlastně učil masírovat a klient nesměl poznat, že začínám.



Romana - 14.7. 2014 15:05
Machy - máte pravdu.
Díky moc.



Ikaros - 14.7. 2014 19:46
Tema je nove maserske hmaty. Sudruhovia co vy tu riesite? Ja masirujem druhy rok a masirujem zostavu tak ako som sa ju naucil v skole. Vsetci su spokojny. Mne to pripada ako zdokonalovanie niecoho do vtedy az je z toho blbost. Skor by som povedal, ze Vas v skole nenaucili priadnu masaz. Respektive neviem co si pod pojmom nove maserske hmaty predstavujete? Ako nebudem to robit piatimi prstami ale iba jednym alebo ... To niesu maserske hmaty to je improvizacia. Ved nemozem urobit rovnaky rozsah pohybu na chlapovy co ma chrbat cez cely stol alebo na zienke ktora ma pol hrudnika mensi ako moja dlan s prstami. Prestante byt za kazdu cenu originalny a robte klasicku masaz. Ak mate chut byt extravagantny tak si z vyse 70 druhov maszi nieco najdite a nerobte z Klasiky kolotocovu atrakciu.



machy - 14.7. 2014 21:30
Pod pojmem nové masérské hmaty si představuju nové masérské hmaty. Setkal jsem se s maséry, kteří hodně pozměnili svoji sestavu kterou se naučili prvotně ve škole. A tak se prostě ptám jestli jste si kolegové za vaší praxe podrželi to co jste se naučili nebo zda jste tu sestavu pozměnili. Nevím co v tom hledáte Ikarus.



machy - 14.7. 2014 21:55
Ano Ikaros, nové masérské hmaty je improvizace, to máte pravdu.A že maséři by měli být originálem, to je jenom můj názor. Vy máte jiný názor, já vám ho neberu. Od toho je toto diskusní fórum, kde by maséři sdělovali svůj názor. Na váš názor máte právo, já jsem jenom sděloval romaně svůj názor, ale je to jenom na ni jak si to bude dělat.



Roman - 15.7. 2014 19:09
Diskusia je potrebná a my sme dúfam spolupracovníci. Každý masér je iný a má "svoj" rukopis. No postup je daný inými kapacitami a skúsenosťami, fyziologickými aspektami. Masáž ako terapia má postup, kúpte si učebnice masáží, ak vám to na kurze nedali. Keď to niekto robí inak, podľa seba, alebo dokonca popiera fungovanie organizmu, nemusí ublížiť. Masáž sa skladá z hmatov, ktoré po sebe nasledujú nie len tak zo srandy. Môžeme pozmeniť čokoľvek, ale základ by mal zostať. Ja som za kompromis, za rukopis, ale v určitých medziach. Osobne nebudem improvizovať, buď to viem, alebo neviem. Každá masáž je a dokonca by mala byť iná, pretože každý organizmus je iný. Teda pokiaĺ nám záleží na profesionalite. Počet ľudí na tejto téme ukazuje naše sebavedomie. Kde sú všetci tí odborníci, za ktorých sa tu pokladáme?



Romana - 16.7. 2014 15:15
Asi jsem fakt natvrdlá, ale pořád tomu nerozumím - naposledy např. viz Roman - tak podle Vás má masáž mít určitý postup, následnosti atd., pak zase napíšete, že každá masáž musí být jiná.
Promiňte, ale proč tedy napíšete v čem jiná?
Na co zaměřit, proč a co dělat jinak?
Problém spočívá spíš v tom, že na těch kurzech Vám prostě nic neřeknou....V knížce máte jenom sled hmatů a proč a jak se dělají se stejně nedozvíte.



Petr Němec - 16.7. 2014 15:49
Romano, každá masáž má svá pravidla, ale také byste měla používat intuici a tělo klienta si pak samo řekne. Já sám si masáž rozděluji do třech fází, 1. zahřátí a jakési seznámení se s "materiálem" :-) , 2. vlastní masáž, 3. závěrečné "zklidnění a uvolnění" . Záleží ale na Vás, jak si masáž upravíte. Myslete ale na to, že někdy méně je více. Když někdo přijde poprvé nebo po dlouhé době na masáž, tak na něj jak se říká nevlítnout (třeba i v dobrém úmyslu) a nezničit ho. Nebojte se novému klientovi i říc, že kdyby mu v průběhu masáže něco nevyhovovalo (např. jste tlačila moc nebo naopak málo ..) ať to klidně řekne rovnou. Každému vyhovuje jiný druh masáže, takže šablona opravdu neexistuje a vždy je to na domluvě mezi klientem a terapeutem. Přeji mnoho spokojených zákazníků Petr



machy - 16.7. 2014 19:21
Romano, Roman to asi myslel tak že co klient to jiná figura a tak ta masáž je jakoby jiná. Jiná v tom, že musí na klienty to znamená na figury jiným tlakem, provádění masérských hmatů je jiné. Třeba jinak se masíruje bechtěrevik, jinak se masíruje katechista, jinak se masíruje člověk obézní.Taky nás učili to co napsal Petr Němec- seznámení se s klientem, jestli má různé otoky, lipomy, pihy atd,ale to je asi aktuální u nás nevidomích, vlastní masáž, zklidnění. Tak by ta masáž měla obecně vzato vypadat. Nebojte se Romano časem získáte svůj osobitý rukopis, jistotu, je to jenom otázka času. A kdyby jste chtěla si časem vymyslet nějaké jiné hmaty, tak jenom vyptáváním se klienta jak to na něj působí, jak napsal Petr Němec. Ale to nespěchá, máto čas, až se vám bude zdát, že by to chtělo nějakou změnu tak se do toho pusťte. Já jsem se třeba pustil do jiného hmatu asi až po 3 letech masírování, do té doby jsem dělal to co jsem se naučil ve škole. Ale převratné změny to nejsou, základ je to co jsem se naučil ve škole. Anebo si to dělejte jak sama uznáte za vhodné, o tom to je.



Roman - 16.7. 2014 20:47
Jasné, dobre tomu porozumel machy i Petr. Presne o tom som písal :) Fázy masáže, výber, poradie hmatov ale aj individuálny prístup...a niečo svoje k tomu.



machy - 16.7. 2014 21:32
Romano, vy jste psala že v kurzu vám učitelka ukázala masérské hmaty a pak si sedla ke stolu a vy jste masírovali. Aco myslíte že se dělo u nás když jsem dělal masérský kurz? To samé, lektor nám ukázal masáž a sedl si za katedru. Když se nad tím zamyslíte tak co vynám měl pořád ukazovat? Ukázal nám kroužkování kolem lopatky a pak jsme se to snažili provádět. Víte jak to je romano? už to tady v této diskusi zaznělo, někdo to už napsal- masér se až ve své praxi učí masírovat SÁM. Musíte se zkrátka naučit masírovat sama. Náš lektor to věděl, proto nás nějak nekontroloval, jenom se nechal zřídka od nás namasírovat, protože jsme po určité době začali chodit na praxe a on mlusel schválit zda jsme jakžtakž způsobilí tuto praxi vykonávat, zda nejsme kopyta, protože jsme choddili na polikliniku na Prosek, domova důchodců do Bořanovic, k boromejkám. Ani nám po jeho namasírování vcelku nic neříkal a já dneska chápu vlastně proč. Masírovat vás nikdo nenaučí, to musíte sama.



Jan Samiec - 17.7. 2014 12:44
Hovoříce o autoritách české nebo slovenské masérské školy, bychom neměli zapomenout na to, že tato škola je stará tak maximálně jedno století. Samozřejmě chápu, že to jsou všechno ověřené věci a souhlasím, že když se má dělat nějaký typ masáže s jistou poslouností hmatů, ty mají svůj význam a účel, tak proč měnit postupy či doplňovat hmaty, kterých již není zaptřebí a plně souhlasím s Romanom. Žel že je spousty hmatů zbytečných. V podstatě sportovní masáž nemůžeme dělat pokud nemáme svaly přede zahřáté,, např. sportovním výkonem, saunou či jinak. Mám zkušenost na vlastní kůži, že taková masíž spíš bolí, a ty tepací hmaty na závěr... . Hrůza. Jen ttepání by se mělo na těch školách učit aspoň rok, aby se to maséři naučili děat správně. Drtivá většina masérů to vůbec neumí a tak to raději nepoužívají, protože jim to řekli i jejich klienti, že jim nejsou příjemné.

Zažil jsem na vlastní kůži masérku, která ve své masáži používala pouze různé druhy rozkružování palcem, protože se jí tento hmat líbil ve sportovce, v lymfě a já nevím kde se ho ještě požívá, a v důsledku toho v její masíži chybělo zcela ošetření mezižeberní oblastí apod.. a druhý den mně bolelo celé tělo. Samozřejmě zasvěcení chápou proč. Takže souhlasím, že by se poslounost hmatů měnit neměla ani by se neměla doplňovat, pokud tedy člověk přišel na konkrétní druh masáže. Pokud přišel na masáž intuitivní, pak je to jiná.

Ono zase až tak možností jak používat dlaně, prsty, hřbet\ rukou, předloktí popř pěsti či lokty k masírování není. Moje žena nemá žádné masérské vzdělání a zatím jsem nezažil lepší masáž od žádného profíka, než od ní, která prostě masíruje celý život tak, jak jí to přijde nejlépe. Neřkl bych že by používla nějaké speciální hmaty, prostě dlaně a prsty to je celé. Dokonce ani moc netlačí. Nejdůležitější, co vím po těch dvaadvaceti letech masírování, je vědomí s jakým k masáži přistupujeme. To je můj názor, se kterým samozřejmě můžete nesouhlasit. :-)

Slovo masáž vychází z řeckého masó, což znamená v překladu hníst. Když dva dělají totéž nikdy to totéž není. Proč. Protože každý k tomu přistupuje s jiným vědomím. Masíž je nejstarší způsob zná jak si pomoci od boleti, co je člověk člověkem. A myslím si, na druhou stranu, že Roman přeceňuje význam lidí, kteří to co se traduje po tisíciletí sepsali do učebnic a teď to vydávají za to jediné a správné. Pouze teorie Romane, pokud tyto autority nás samy tyto postupy neučí abychom pochopili, co tím básnici chtěli říci. Kde jsou Číňani, Indové, Tibeťané a jejich po tisíce let praxí ověřené masížní postupy?

Já mám za to, že každý člověk je masér, akorát někdo to o sobě ví a využívá těchto svých schopností daných mu do vínku tohoto života, a někdo o nich neví, anebo ví, ale prostě se tím živit nechce. Dotek je základní lidskou potřebou a mnohdy učení se něčemu co jde proti přirozenosti může naopak uškodit vrozeným schopnostem používat ruce k léčení těa a duše.

Když jsme hráli za barákem fotbal a dostali koňára nepotřebovali jsme profi maséra a sami jsme věděli, jak si nohu namasírovat, aby přestala bolet. Je to přirozená lidská vlastnost, jako poškrábat se, když nás něco svědí. Samozřejmě, když se tím chceme živit musíme znát základy, abychom třeba nesahali tam kam se nesmí, nedělali to v nečistých podmínkách apod., jinak bychom mohli ublížit.

Takže pokud používáme ruce intuitivně, necháme se vézt tím, co nám říká tělo klienta, co nám klient sám sdělil, a co jsme díky dlouholeté praxi vypozorovali a chápeme souvislosti, což je velice důležité a délka praxe vypovídající hopnotu o kvalitě práce maséra bezpochyby má, a kdo tvrdí něco jiného, tak to tvrdí prvoplánově nebo z nedostatku znalostí či nedostatku praxe. Délka praxe vypovídá o realizaci teoretického poznání v praxi, tzn. toho, co jsme se teoreticky naučili ve škole, abychom mohli aplikovat dle okolností místa a času. Bez dostatečné praxe toho schopen nikdo není. Od koho byste si koupili boty. Od ševce, který šije boty desítky let a lidi op vyhledavají, protže jim jeho boty vydrží desítky let, anebo k nějakému nováčkovi. Určitě ne k nováčkovi, že? Dost ale možná že i k tomu nováčkovi, kdybychom věděli, že se učil u tohodle pana ševce.

Takže, kdyby tady existoval systém, ky by nováčci chodili do učení k mistrů v oboru, tak by to fungovalo zcela jinak. Roman tady hovořil o pokoře. Ta je tím nejdůežitějším, co může nováčkovi pomoci získat od svého mistra ten správný přístup a vědomí.
Museli by ovšem existovat zkušení profíci, kteří mají potřebu se podělit, nikoliv na puse, či prostřednictvím klávesnioce svého PC, ale nýbrž fyzicky a osobně, o své dlouzholeté zkušenosti. A ktomu ale potřebuje pokoru nováčků aby chtěli do učení přijít. Je to začarovaný kruh. Nové hmaty přicházejí praxí v důsledku našeho postavení u práce. To je můj názor.

Pěkný den všem



Romana - 17.7. 2014 13:36
Pane Jane, napsal jste velkou pravdu a nezávisle na tom, jsem nedávno přemýšlela, že bych v rámci volného času nějaký čas docházela k panu masérovi do okresního města, abych se něčemu přiučila.
Když jsem si dělala kurz, byl tam kluk (měl 22, tak snad můžu napsat kluk), co přes někoho dostal nabídku, aby u uvedeného maséra pracoval brigádně, až si udělá kurz, dostane smlouvu. Neuměl vlastně nic, všechno se naučil za pochodu
Když se ho naše lektorka ptala, jestli využije něco, co se učí tady i u toho maséra, řekl ten kluk, že vůbec....



machy - 17.7. 2014 17:25
A o tom romano píšu. Samozřejmě je to na masérovi jak si to bude dělat. Když budete na stáži u nějakého maséra s větší praxí, tak vám bude předvádět svoje hmaty, vy se to budete snažit dělat po něm. I toto je cesta kupředu, ale já nejsem prostě tohoto fanoušek. Do masáže by se mělo dát i něco ze svého já, to znamená, že při provádění masérského hmatu třeba během jeho provádění měnit tlak, měnit rychlost provádění hmatu, soustředit se na provádění hmatu, to všechno se nejvíce daří u svého hmatu. Je to zkrátka o tom, si s tělem vyhrát. A k tomu jak píše pan Samiec o hnětení- není třeba se to učit rok, možná to myslel obrazně, každý masér to dělá jinak, teorie říká, že má být uvolněné zápěstí, já osobně to dělám tak nějak kompromisně, trochu uvolněné zápěstí, trochu silou. Tak se mě to dělá nejlépe.



machy - 17.7. 2014 17:30
Tam jsem se spletl, nejde o hnětení, ale o tepání.



machy - 17.7. 2014 19:16
pan samiec má svůj názor, já mu ho neberu. je to masér s delší praxí, určitě něco dokázal. Ale já si přesto myslím, že nejvíce se masér elév naučí masírovat SÁM. A co se týče těch nových hmatů? Proč si něco nevymyslet? Samozřejmě zachovat základ naučenýho ze školy, ale jak to udělat aby masér nebyl pořád stejný? Vždyťzměna je život, to stále platí. Masáž je vlastně jenom tření, i když si něco sám vymyslím, tak to má určitě stejný účinek jako hmaty ze školy. Každý tady píše svůj názor a o tom to je. Já jenom píšu co se mě vyplatilo, nekopírovat někoho jiného, být osobitý. Já bych třeba na stáž k jinému masérovi nešel, ale neodsuzuju to.



Jan Samiec - 18.7. 2014 09:16
Romano,
je to velice logické, že ten kluk odpověděl paní lektorce, že nic z toho co se učí u ní v kurzu na brigádě u toho pana maséra nevyužije. To co se učí ve škole jsou jen teoretické věci, které získají praktické využítí až když se s nimi začne pracovat v praxi. V praxi pak vidí, co a jak funguje, a co je třeba zcela zbytečné, jak už jsem se zmínil výše. Žel i na úkor toho, že si třeba jen myslí, že to je zbytečné, ale ve skutečnosti to zbytečné není, jen to ten dotyčný neumí správně. Protože ho to ve škole buď nenaučili správně, nebo byl jednoduše pohodlný se to správně naučit. Nejen náš vzdělávací systém je špatný. Co vás můžou naučit za tři měsíce rekvalifikačního kurzu na sportovního maséra, nebo ikdyby za deset měsíců na zdravotního maséra. ČLověk se tam maximálně dobře pobaví, lektoři nějak zvláštní zájem naučit nemají, prvořadý je finanční prospěch a proč by do někoho drželi u huby, když jim za to platí, že? V celém systému dnešní společnosti, když někomu o něco jde, musí získat papír. Papír kterým se platí přinese papír který otevírá dveře.

Proto vám Romčo znovu opakuji, jestli už jste sama pojala takový plán, že byste požádala někoho z masérů ve vašem okolí, kteří už mají zavedené funkční praxe, aby vám pomohli, tak to rozhodně udělejte. MOžná se stane, že jste si někoho vytipovala, a ten vám vstříct nevyjde, ale nezůstaňte pouze u jednoho, zkoušejte to dál, určitě se někdo ochotný najde. Jeden krok, který v tom směru podniknete převýší hodiny strávené na internetových diskusních forech, kde je tendence si pouze přihřívat vlastní polívčičku., mně nevyjímaje.

Přeji vám pěkný den



machy - 19.7. 2014 16:35
No tak je to jenom na vás romčo, jeden radí hot druhý čehý. Jenom budoucnost ukáže jaká byla správnější cesta. V jednom má pan Samiec pravdu, v kurzu toho člověka moc nenaučí, já říkám, že se masírovat musí masér naučit sám.



Šimonka - 21.7. 2014 22:29
měla jsem velké štěstí při pouhém 3měsíčním kurz i na lékaře na teorii a anatomii i na pana mgr.praktika , co nás učil masážní hmaty a nejen to,spoustu dalších věcí. hlavně oba dodali chuť a sebevědomí pokračovat a zlepšovat se podle svého :-)



machy - 22.7. 2014 21:46
To jo Šimonko, bezpochyby jste měla výborné učitele, ale vlastní masáže, masírovat jste se určitě musela naučit sama. Já znám docela dost masérů, kteří nemuseli chodit na stáže ke zkušeným masérům jak doporučuje pan Samiec, jako je to určité řešení, ale nikoho takového neznám.



abhyanga - 23.7. 2014 06:57
Také jsem se spálila, když na ostravském kurzu abhyangy už v úvodu řekli, že se to budeme učit po evropsku neboť pár exotických hmatů odkoukala instruktorka od jakéhosi nejmenovaného Inda.



machy - 23.7. 2014 12:23
No však jo, já se na exotické masáže jako thajskou, havajskou a jiné dívám s rezervou. Vždyť to je jen klasika s nějakými specifickými situacemi.



Šimonka - 23.7. 2014 23:02
thajská , shiatsu a čínská tlaková - prostě asijské masáže - ty jsou zcela jiné, než klasika a havajská :-) . první uvedené jsou cílené na energetické dráhy, zprůchodňují blokace energie. zde je potřeba znát meridiány, kudy vedou , na co je návaznost atd. atd. a také jsou "protahovací a cvičící" . hlavně se dělají bez oleje /samozřejmě, že někde se thajská v salonech přizpůsobila na olejovou.../ kdežto havajská je relaxační , dlouhé "tančící" tahy , velká potřeba oleje, aby vše hladce klouzalo, jsou pohodové, táhlé atd. záleží na tom, co si klient více vychutná k ozdravení a relaxaci, případně - co lépe vnímá jako léčivý účinek.



machy - 29.7. 2014 13:44
Šimonka zkraje diskuse psala že toho mnoho v kurzu nenaučí. Já si myslím, že vkurzu se vyučuje teorie, masírování, jsou tam i nějaké hodiny praxe. domnívám se že to co se masér dozví vkurzu je dostačující pro to aby se mohl zdokonalovat. Je pravda, že po absolvování masérskýho kurzu toho masér nemá mnoho namasírováno, ale pak už to je jenom na onom masérovi. Názory se různí, někdo říká, že je dobré jít k nějakému masérovi na stáž, někdo říká, že jako já- nechodit na stáže. Jenom úspěšnost maséra řekne jaká byla ta lepší cesta. Já teda neznám nikoho kdo by chodil na zkušenou k nějakému zkušenýmu masérovi, já jsem to taky neměl zapotřebí, ale tak ať si to každý masér dělá jak uzná za vhodné. Já prostě jsem pro to aby masér byl osobitý, když nějaký masér získá masérské osvědčení, tak by měl být schopný samostatně masírovat. A to je tak ve víceméně všude. I v jiných oborech. A co se týče nových masérských hmatů, tak to myslím tak, že by nebylo na škodu si něco málo vymyslet z důvodu aby masér nebyl stejný, ale víceméně jsem názoru jako roman, kdy říká, že si cení toho co se ve škole naučil. Však já nemám na mysli nějaké převratné změny, jenom spíše symbolické. Ale tohoto by měl masér využít až tehdy kdy je si toho co se naučil ve škole jistý.



Romana - 2.8. 2014 16:16
Já to beru podle sebe (kurz jsem si dělala na přání zaměstnavatele, ale platila si ho sama, upřímně jsem nečekala, že to začnu dělat), paní instruktorka byla rehabilitační pracovnice, masáže jako takové vlastně nedělala. Naučila nás sestavy podle knížky Sportovní masáže od Flandery. Nic jiného neukázala, nic jiného neumím. Zkouška probíhala tak, že se paní společně s jinou (co nás v životě neviděla) zkoušela, masáž pořádně ani neviděly....Jasně, za mě to může být dobré, ale neumím vlastně vůbec ale vůbec nic....



machy - 2.8. 2014 22:26
Ale umíte něco romano, to si jenom namlouváte. víte jak já to beru? Já považuju masérský kurz jako teorii, potřebnou k získání osvědčení. Zbytek je na vás, my jsme taky neměli toho mnoho namasírováno, ale to si nemůžete připouštět. Psala jste, že už masírujete, tak přece musíte vědět co vám klienti říkají, jestli vás chválí či jestli neříkají nic. Pokud neříkají nic, tak něco změňte, třeba tlak. Musíte se hodně ptát jak to na ně působí, abyste se začínala vymasírovávat. Každý z nás nějak začínal, když půjdete k někomu na stáž tak na tom budete stejně. Jak školící masér zjistí jak to děláte? Jedině na vlastní kůži, ale vy budete masírovat jeho klienty. tohleto řešení si já nedovedu představit, udělat si masérský kurz a jít někam jinam se učit zase něco jiného. Já mám pár zkušeností z masážích masérek, ženy mají tendenci hladit, nejsou tak fyzicky stavěni jako muži, snažte se tak nějak přitlačit, ptát se klientů co a jak. A hlavně to nevzdávejte.



Romana - 3.8. 2014 07:54
Klienti jsou spokojení, pár jich začalo chodit i pravidelně, takže si říkám, že to dělám relativně dobře :)
Ale prostě bych chtěla mít větší jistotu.



machy - 3.8. 2014 09:38
Romano, vy moc spěcháte, tu jistotu určitě získáte, ale ne za měsíc. Je to běh na dlouhou trať, no tak vidíte, že začínáte mít úspěch. Já vás ujišťuju kdyby klient nebyl spokojen s vaší masáží tak už nepřijde. Všiml jsem si, že v jiném příspěvku se ptáte, jaké další typy masáže si máte udělat aby se vám finančně vyplatily, myslím si, že jste to vy. Na to nespěchejte, nato je čas. Romano, já jsem se cítil vymasírovaný až tak po dvou letech. Opravdu máte na sebe až příliš velké nároky.



Romana - 3.8. 2014 10:57
Já chtěla vědět, jaký kurz si udělat, abych ulevila těm, co chodí s bolestmi zad. Vydělat na tom nechci, stanovila jsem si ceny a výš už nepůjdu :) mám to jenom jako přivýdělek.



machy - 4.8. 2014 10:19
Třeba to budete jednou mít jako hlavní příjem a ne jako přivýdělek.Mějte se



machy - 8.8. 2014 22:13
dnes jsem poslouchal v rádiu pořad Tandem s Janem Rosákem, kde byl jeho hostherec Petr Štěpánek a on řekl jednu velkou pravdu- žádná herecká škola nenaučí herce hrát, to musí herec sám v chodu. A to samé platí v oboru masáže a o tom já tady neustále píšu. Ale nechávám to na masérovi jak si to bude dělat sám, já jenom píšu to co se mě vyplatilo, NEKOPÍROVAT ZKUŠENÉHO MASÉRA.



machy - 9.9. 2014 20:06
Pro Ikaros- co se týče vymýšlení nových masérských hmatů, já jsem měl potřebu až asi po 2 letech masírování udělat nějakou změnu. Vy jste psal, že se přidržíte toho co jste se naučil ve škole. Možná časem změníte názor a budete cítit, že budete chtít udělat něco nového. Každý masér co něco o masážích ví,by měl být schopen si vymyslet nové ÚČINNÉhmaty, že může být schopen udělat změnu. Když si představíte anatomii lidského těla, promítnete si průběhy svalů, by měl být schopen si vymyslet nějaké své hmaty. Jak vlastně vznikaly masérské hmaty ve školách, u autorit? Naprosto stejným způsobem jak říkám, s ohledem na průběhy svalů. Ale já nejsem pro to udělat převratné změny, třeba žádné, ale já jsem cítil, že by to chtělo něco nového. Tak asi takhle jsem to myslel.



eva teicherová - 19.9. 2014 13:32
Když mi bylo dvacet, tak jsem se přihlásila do masérské školy refit, která mi připadá dobrá. Byl tam jeden instruktor, který nás učil tak, že jednoho položil na masérské lehátko a masíroval ho a pak jsme museli masírovat jiného člověka. Takhle to člověk sice líp pochopí, ale jinak se to musí naučit doma na svých známých. Zkoušela jsem také improvizovat. Píšu to Petrovi mMachačkovi, aby věděl, že si myslím, že to taky neodsuzuji, jelikož když se masírují vzpřimovače jenom palcem, tak mám pocit, žen je to pro maséra namáhavé a já vzpřimovače masíruju střídavě palcem a palcovými valy ruky a někdy i dlaněmi. Je to pro mé klienty příjemné, když se hmaty kombinují. Ono to pak klienty tolik nebolí. Musím se přiznat, že já Eva teicherová jsem rok a půl chodila na praxi po masérském kurzu u nás na vesnici k jedné starší masérce, která byla dřív zdravotní sestra a byla jsem spokojená. Občas, když si nato vzpomenu tak je mi to trapné. Máte pravdu Petře, že se člověk naučí jenom praxí. Můj otec to nechce pochopit, poněvadř ž si pořád myslí, že když budu číst ty knihy, v kterých jsou napsány hmaty, tak to nabifluji do hlavy. A za další také musí být masér psycholog, jak víme. Musí vysvětlit, proč ten hmat dělá a k čemu je dobrý. PanRpravdu, že to musí souhlasit s fyziologií. obnoman má



Vladka - 20.9. 2014 21:03
Základ je z kurzu, praxí se vše zdokonaluje. Kdo umí vnímat tělo- zvládne to. Kdo ne, nebo to dělá jen a jen pro peníze- bude špatný masér.Chodím jako masérka ráda ke konkurenci.Každý to dělá jinak-nejdůležitější je jak se klient cítí, a když dobře.. tak stopro příště dojde a navrch doporučí.



machy - 21.9. 2014 23:19
Eva a Vlaďka plně pochopily mě samotnýho, můj názor na masáž. ano Evo já jsem taky začal improvizovat jak vy píšete např. masáž vzpřimovačů trupu a páteře - palcem jak jsme se to učili a přidal jsem dlaně. Naprosto nezávisle na někým, nebyl jsem se ptát nějakého zkušeného maséra, prostě mě to napadlo. No a co vám Evo přinesla ona praxe u té zkušenější masérky? Já bych si dokonce troufnul říci že nic. Mě to totiž nepřipadá v pořádku si udělat masérský kurz a pak všechno zapomenout a jít k někomu s praxí jít na zkušenou, mě to nikdy nenapadlo, neměl jsem tu potřebu. Každá masérská škola má svoje specifika ktereá jsou určitě účinná, tak proč to zatracovat. Když masér elév půjde k někomu zkušenýmu na praxi bude v tom mít akorát guláš, zná hmaty ze své školy a teďsi má pamatovat zase něco jiného?



machy - 23.9. 2014 08:02
Vladko, tam jsem nepochopilve vasem prispevku jednu vec, pisete o masazi pro penize a o masazi provadenou z laskou. Jaky je v tom rozdil? Je to tak ze masaz provadena z laskou neflinkam a masaz pro penize odbydu? Podle meho nazoru masaz ani nejde odflinkat, ja to proste neumim. Tak jak je to podle vas?



Petr Němec - 23.9. 2014 08:16
Machy, to že Vy neumíte práci odfláknout je super, ale věřte, že se najde docela dost lidí, kteří něco dělají jen proto, že jsou z toho "prachy" a něco dělat musí. Ve své podstaťe všichni pracujeme kvůli odměně, tedy penězům, ale ty šťastnější mají ze své práce radost a to je sakra poznat, když na takového člověka narazíte a to neplatí jen pro masáže ale pro všechny pracovní obory. A že se masáž nedá odfláknout ???? , odfláknout se dá všechno :-) Hezké dny Petr



machy - 23.9. 2014 22:18
tak ať ti maséři co flákají svoji masáž toho nechají. Stejně to za ně vyřeší klienti, nepřijdou k nim na masáž. Stejně je nás mnoho, tak ať se to profiltruje.



Masáže Madoka - 25.9. 2014 19:32
Já si třeba zase nedokážu představit, že bych ze své práce neměla mít radost... proto jsem odešla ze špitálu (původně jsem sestřička), protože mě to semlelo... k masážím jsem se dostala víceméně náhodou a jsem šťastná, baví mě to a když vidím klienta, jak mi vstává z lehátka a říká "to je super, cítím se mnohem mladší, můžu zvednout ruku a nebolí mě rameno" atd... to je prostě nejlepší odměna, peníze jsou potřeba na zaplacení nájmu a jídla, ale masírovat hlavně kvůli penězům, to snad ani nejde...



machy - 26.9. 2014 02:04
No tohle já moc neberu- každý masér svým způsobem masíruje pro peníze, bez peněz by to nešlo. To můžu říct maximálně já, jelikož jsem slepý, já mám ID. ale určitě vím jak jste to myslela.



machy - 29.9. 2014 06:26
Tak to je to nejlepší vysvědčení co můžete dostat.



Romča Sm. - 5.11. 2014 10:41
Já bych doporučila, se k novým hmatům dopracovat třeba návštěvou dalších speciálně zaměřených kurzů. Na záda to třeba může být Breussova masáž, kde se člověk naučí zase jinou sestavu nebo aromaterapeutická masáž. Zároveň si zase zažijete masáž na sobě a to mi přijde jako nejlepší škola, vždycky si při masáži uvědomuju, co můžu zlepšovat :-). Určitě se nedají kombinovat všechny druhy masáží dohromady, ale při dodržení hlavních zásad si zároveň s přicházejícími zkušenostmi a citem pro věc, masér(ka) může troufnout improvizovat.



machy - 6.11. 2014 17:42
Ano to se může tak dělat, kombinovat, ale já jsem zastáncem té či oné masáže která se momentálně dělá. zkrátka nekombinovat. Ale takhle to dělá dost masérů, je to taky řešení.



machy - 2.12. 2014 17:34
Romčo, já jsem to hlavně myslel tak přidat si do např. klasické masáže nějaké nové klasické hmaty o kterých si myslím že by mohly mít přínos. Nemám na mysli kombinace, to sice maséři dělají, ale já toho nejsem příznivcem. Ale je vidět, že podle toho co píšete začínáte mít jistotu v masáži, působíte na mě takovým dojmem. Správně jste poznala to, že vlastně při masáži nabýváte dojem, že někde by to chtělo něco jiného, začínáte mít přehled o tom, co děláte. Myslím si, že budete výborná masérka. Neberte to jako lichocení, to opravdu nemám za lubem, ale mám z vás takový pocit. Začínáte se účinně dostávat do masáží, držím vám palce.



Vendulka - 26.3. 2015 09:23
Čauky,
Já jsem studovala masáže na střední škole 4 roky a tam nás učili, že postup masáže Dobrý, ale, že to co dela poradnou masáž je závěrečna improvizace. Tímto se řidim už dost let a je to opravdu tak, takže moje masáže probíhající tak, že během postupu co mám nauceny že školy si lokalizuji kde má dotyčný problém a na ten se pak zaměřím a mam se hmaty, švů postup improvizace. Každý klient je jiný, každý potřebuje jinak namasírovat tak jsem k tomu přizpůsobila i sve masáže ☺



machy - 13.4. 2015 19:10
No Vendulko, konečně zdravý názor, ano tak to asi probíhá, já vlastně od začátku mluvím o improvizaci.



Vendulka - 9.6. 2015 08:24
Dekuju Machy :-)





Nový příspěvek:

Vaše jméno: 
Text: 
Ochrana proti spamu. Kolik je čtyřikrát čtyři?

 

 

Hlavní město Praha Středočeský kraj Zlínský kraj Moravskoslezský kraj Olomoucký kraj Jihomoravský kraj Pardubický kraj Kraj Vysočina Královéhradecký kraj Jihočeský kraj Liberecký kraj Ústecký kraj Plzeňský kraj Karlovarský kraj